Veilig naar het buitenland verhuizen ten tijde van het Coronavirus

Wanneer je aan het plannen bent om te solliciteren voor een buitenlandse job, dien je voorbereid te zijn op moeilijke situaties. Laat dit je echter niet stoppen in het najagen van je droom! Het lijkt dan wel enorm stresserend om je valies te pakken en te verhuizen gedurende een pandemie, maar het is niet onmogelijk. vrouw op een luchthavenEen van de vragen die je je misschien stelt: “Is het wel de moeite waard om te verhuizen naar het buitenland tijdens een wereldwijde pandemie?” Het kort maar krachtige antwoord is, ja. Zelfs al zijn de meeste landen getroffen door het coronavirus, er zijn vele manieren om veilig naar het buitenland te kunnen verhuizen. Door jezelf goed voor te bereiden, kan je zowel veilig aankomen als blijven in je nieuwe omgeving. Een van de meest belangrijke voorwaarden voordat je kan doorgaan met je verhuis, is de toestemming om te reizen en te verhuizen naar je het buitenland. Indien je hebt gesolliciteerd voor een overzeese job via WIHB, kan je ervan op aan dat je toekomstige werkgever alle voorzorgsmaatregelen heeft genomen. In vele gevallen kunnen ze ook ondersteuning bieden betreffende je verhuis om ervoor te zorgen dat je veilig bent zonder de extra stress. Het is belangrijk om te onthouden dat je zult aankomen op je eindbestemming. Zelfs als er evenveel directe vluchten zijn als vroeger, er zijn nog steeds vluchten die de hoofdsteden in Europa met elkaar verbinden. Je zult misschien twee vluchten moeten nemen (of zelfs een tussenstop hebben), maar hoe dan ook, je zult aankomen op je eindbestemming.  

Bereid je reis tot in de details voor

Sinds de situatie met COVID-19 is gestart, heeft niet elk land daarop gereageerd op dezelfde manier of dezelfde voorzorgsmaatregelen voorop geplaatst. Helaas is er niet één oplossing voor alle problemen. In realiteit, landen hebben hun maatregelen telkens opnieuw aangepast naargelang van de steeds veranderende situatie. Dat wilt zeggen dat je de laatste COVID-19-maatregelen betreffende jouw bestemming moet opzoeken. De situatie kan elke week veranderen, dus zorg ervoor dat je laatst beschikbare informatie hebt.

Sommige zaken om niet te vergeten:

"afstand houden" tekenEr valt niet te discussiëren over de regelgeving, met andere woorden je moet de regels respecteren en volgen, hoe ongemakkelijk ze ook mogen lijken. Het niet naleven van de regels kan gevolgen met zich meebrengen, zoals een hoge boete. Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben een strikt beleid aangenomen zoals een lege zetel vrijwaren tussen elke passagier op de vlucht, en de meerderheid van de maatschappijen weigert je aan boord te laten als je geen masker draagt gedurende de volledige vlucht. Voor extra veiligheidstips gedurende je vlucht, kan je onder andere een ontsmettingsmiddel voor de handen meebrengen en het vermijden van handbagage bij te hebben. Iets anders om rekening mee te houden is dat je misschien een coronatest zal moeten laten nemen voor je kan vertrekken, daar vele landen vragen om een negatieve COVID-19-test voor te leggen bij aankomst. Je dient misschien ook een extra test te ondergaan bij het aankomen op de luchthaven. Sommige landen hebben zelfs een verplichte quarantaine periode van 2 weken, afhankelijk van je waar komt. Wanneer dit voor jou het geval is, dien je een appartement te vinden voor je aankomt opdat je onmiddellijk van de luchthaven rechtstreeks naar dat appartement kan gaan. Je moet ook de autoriteiten van het nieuwe land op de hoogte brengen van je adres, zodat ze bij je langs kunnen komen. Sommige werkgevers bieden je echter de mogelijkheid om je quarantaine uit te zitten in een hotelkamer. De vereiste van het dragen van een masker is ook afhankelijk van land tot land. In sommige landen moet je het dragen bij het betreden van het openbaar vervoer of in een publiek gebouw. In andere landen moet je het masker dragen vanaf je een voet buiten je woonst zet. De sociale afstandsregel is globaal, wat wilt zeggen dat je altijd moet proberen om een afstand van ongeveer twee meter tussen jou en een ander persoon te laten. Doe je best om je aan te passen aan de richtlijnen van het nieuwe land en volg de regels.

Ik ben net toegekomen – wat nu?

Er gaan een heleboel gevoelens gepaard met het verhuis naar het buitenland, dat was ook zo voor het coronavirus deel uit begon te maken van ons dagelijks leven. Twee van de meest voorkomende gevoelens zijn het enthousiasme van de start van een nieuw leven en de angst voor het onbekende. Om het samen te vatten, het kan allemaal wel een beetje overweldigend aanvoelen. Er zullen moeilijke tijden zijn, en het coronavirus zal één van de eerste zijn die je beïnvloedt op je leven in het buitenland. Maar de manier om je een weg te banen doorheen al deze gevoelens, is om jezelf voor te bereiden op wat komt. 

Sommige zaken waarop je moet voorbereid zijn:

 
  • Je zult geen nieuwe mensen kunnen ontmoeten op de manier je misschien in gedachten had
vrouw in een videogesprek in het buitenlandNieuwe mensen leren kennen en nieuwe vrienden maken is een groot onderdeel van het verhuizen naar het buitenland. Een netwerk hebben van mensen om je heen zal je alledaagse leven ook eenvoudiger maken. Echter, nu tijdens deze pandemie, zijn alle niet-essentiële activiteiten geschorst wat betekent dat er geen evenementen zoals festivals of andere publieke momenten zijn. In sommige landen zijn er ook vele restaurants gesloten, of mogen zij maar met een beperkte capaciteit werken. Daarbovenop kan het ook moeilijk zijn om je collega’s beter te leren kennen daar ook de teamactiviteiten geannuleerd zijn. De oplossing: Gelukkig leven we in een technologische wereld, wat het veel eenvoudiger maakt om in contact te blijven met letterlijk iedereen. Vandaag de dag is iedereen maar een telefoontje of zelfs videogesprek verwijderd. Vraag aan je nieuwe collega’s of er zijn die zichzelf even willen voorstellen tijdens een video gesprek, zo krijg je een gezicht bij de naam. Tijdens je middagpauze kan je ook een videogesprek doen met een vriend vanuit je thuisland om zo ‘samen’ lunch te hebben. Zorg er ook voor dat je je aansluit bij Facebook groepen en andere online gemeenschappen voor expats, om zo vrienden te maken. Vele leden zullen waarschijnlijk te maken hebben met soortgelijke ervaringen zoals jij. In vele landen is het ook toegelaten om deel te nemen aan buitenshuise activiteiten, wat ervoor zorgt dat je nieuwe mensen kan ontmoeten, door bijvoorbeeld op een sociale afstand respecterende wandeling te gaan. Of sluit je aan bij een kleine groep voor buiten te sporten. Sommige landen hebben ook de musea en dergelijke weer laten openen, natuurlijk met enkele beperkingen, zoals het dragen van een mondmasker en een maximum capaciteit.  
  • Je zult je soms eenzaam voelen
Alleen leven in het buitenland, en waarschijnlijk onmiddellijk na aankomst in quarantaine moeten, zal zwaar vallen. De dagen kunnen heel lang en saai lijken wanneer je enkel je eigen gezelschap hebt en je niet uit je appartement mag. De oplossing: In de meeste landen is de quarantaine periode slechts voor twee weken, en ja het zullen waarschijnlijk de langste twee weken van je leven zijn, maar er zijn altijd wel manieren om jezelf te vermaken. En sinds vele bedrijven nu van thuis uit werken, zal je waarschijnlijk al met je nieuwe job kunnen starten tijdens je quarantaine periode. Op die manier zullen de werkdagen net iets minder lang aanvoelen.   Wanneer de werkdag erop zit zijn er een heleboel andere zaken waarmee je je kan bezighouden:
  • In isolatie zijn streamingdiensten zoals Netflix je beste vrienden, begin een nieuwe serie of herbekijk één van je favoriete klassiekers
  • Zoek en vind online trainingen en begin maar te zweten
  • Probeer eens iets nieuws te leren
  • Luister naar een podcast terwijl je kookt of opruimt
  • Ga door al je foto’s op je laptop en organiseer deze in mappen
Zoek naar manieren om beter om te gaan met je negatieve gevoelens en gedachten – je komt hier door en de dingen zullen beter worden met de tijd.

Een ziektekostenverzekering in het buitenland

"ademen" tekenIn het huidige klimaat is het belangrijker dan ooit om voor jezelf te zorgen en dat je nagaat of je toegang zult hebben tot verzorging indien je ziek wordt of met het coronavirus besmet geraakt. In de meeste gevallen krijg je automatisch toegang dat de gezondheidszorg van het land wanneer je begint te werken. Als je al verzekerd bent in je land van herkomst bij een private verzekeraar, bekijk dan zeker of deze verzekering je ook dekt in het buitenland. Indien niet zijn er verschillende manieren om een ziektekostenverzekering te verkrijgen in je nieuwe thuisland. Je zou er altijd voor moeten zorgen dat je de European Health Insurance Card op zak hebt. Met deze kaart zal je medisch verzorgd worden aan dezelfde prijs en dezelfde kwaliteit als de inheemse bevolking. Deze kaart is een goede oplossing om bij te hebben gedurende je eerste weken in het buitenland nog voor je ziektekostenverzekering geactiveerd wordt. Vele landen in Europa bieden hoogwaardige gezondheidszorg aan en in vele bedrijven zullen ze jou automatisch inschrijven voor een ziektekostenverzekering vanaf het moment je contact getekend is en je officieel aangenomen bent. Deze verzekering wordt ook vaak afgetrokken van je loon, opdat je zelf geen betalingen dient te doen. Velen van de bedrijven waarmee WIHB werkt bieden een ziektekostenverzekering aan als onderdeel van de voordelen bij je job. Andere landen bieden ook de mogelijkheid om in te schrijven bij een private gezondheidsverzekering. Met een private verzekering krijg je een aantal voordelen zoals minder lang moeten wachten om een dokter te zien, afspraken kunnen maken met dokters die ook beter Engels spreken, een private kamer in het ziekenhuis, en je tandverzorging valt dan ook onder de verzekering, net zoals andere voordelen.  Nog iets anders om bij stil te staan, naast ervoor zorgen dat je een ziektekostenverzekering hebt, is om informatie te winnen over alle gezondheidszorgen waarvan expats kunnen genieten in je nieuwe thuisland. Dat betekent onder andere weten welke ziekenhuizen de beste faciliteiten bieden en waar deze zich bevinden. Welke is het dichtst bij jou gelegen en hoe kom je er? Waar moet je naartoe indien je een coronatest moet laten nemen? Welke documenten moet je meebrengen?

Het corona vaccin

Ongeveer één jaar na de verspreiding van COVID-19 over de hele wereld, is het langverwachte vaccin beschikbaar geworden. Op dit moment zijn de belangrijkste leveranciers BioNTech/Pfizer en het Vaccin Moderna en hebben deze hun vaccins uitgezonden naar de meeste landen.  Helaas mag je niet onmiddellijk na het krijgen van het vaccin zo maar zonder masker rondlopen en reizen zonder beperkingen. Het is wel degelijk zo dat vele landen nog steeds de sociale afstandsregels naleven en vragen om zo veel mogelijk nog aan zelf isolatie te doen. Er werd in november 2020 door de IATA (de International Air Transport Association) een digitaal vaccinatie paspoort gecreëerd. Dit dient echter nog goedgekeurd te worden door verschillende overheden en instituties. Een ander initiatief dat werd gecreëerd is een app dat de passagiers zal informeren over welk tests, vaccinaties en andere veiligheidsmaatregelen worden genomen voor het vertrek. Het zal je ook informeren waar je jezelf kan laten testen en hoe je je testresultaten op een veilige manier kan delen met luchtvaartmaatschappijen en grensautoriteiten. Deze app is nog niet wereldwijd gekend, maar kan je wel informeren over de specifieke gebruiken en regels per land, wat het dus eenvoudiger maakt om de regels en beperkingen te kennen betreffende je bestemming. Een idee dat al in gebruik is genomen in landen zoals Hongarije en IJsland zijn de immuniteit paspoorten. Deze werden gecreëerd  om de informatie te krijgen van de mensen die COVID-19 gehad hebben en ervan zijn genezen. Terwijl enkel degenen die het vaccin hebben gekregen het vaccinatie paspoort zullen krijgen, is een immuniteit paspoort enkel voor diegene die antistoffen hebben en immuun zijn. 

vrienden in het buitenland met een maskerNeem het stap na stap

Het coronavirus heeft bewezen dat het een heel koppig virus is en dat je het zeker serieus dient te nemen, maar daarom mag het je niet tegenhouden om te gaan ontdekken in het land van je nieuwe verblijfsplaats. Zolang je de richtlijnen volgt, zoals het dragen van een masker en de afstand behoud van anderen, kan je nog steeds gaan ontdekken en aan buitenshuise activiteiten deelnemen. Geef je nieuwe woonplaats en job een kans door jezelf kleine mijlpalen te stellen voor jezelf. Je kan het een kans geven voor drie of zes maanden en geef jezelf een duwtje, maak er het beste van gedurende deze tijden. Tenslotte, niets is blijvend, zelfs niet een globale pandemie. 
Publicatie datum 09.03.2021
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen

Cookies

Om Werkeninhetbuitenland goed te laten functioneren gebruiken wij cookies. Door gebruik te maken van deze website, geeft je toestemming voor het gebruik van cookies.