Verhuizen naar Tsjechië?

The meest populaire steden voor expats zijn Praag en Brno. Het hedendaagse Praag heeft een competitieve markt en de kosten van wonen zijn te vergelijken met die in Nederland.

Voor vertrek

De Tsjechische taal wordt vaak beschreven als moeilijk om te leren, dus het kan handig zijn om al een basis aan woorden en zinnen op te pikken voor vertrek. Het is moeilijk om Tsjechische taalcursussen te vinden in Nederland, maar er zijn online cursussen te vinden op websites als LOI, NHA and Laudius. Een klein aantal Tsjechen zal conversatie-niveau Engels spreken. Zodra ze merken dat je Engels spreekt, zullen veel Tsjechen de kans grijpen om hun eigen Engels te oefenen, waardoor het lastig is om je Tsjechische taalvaardigheden te laten zien.

Zoeken naar een appartement

Woonkosten in de grotere steden zoals Praag, zijn ongeveer vergelijkbaar met het stedelijke leven in Nederland. De prijs van een standaard appartement zal liggen tussen 400 en 1200 Euro per maand. De huurprijzen voor buitenlanders zijn vaak hoger dan die voor Tsjechen wat lastig te voorkomen zal zijn wanneer je de taal niet spreekt. Blijf altijd alert tijdens je zoektocht. Let vooral op tekens van fraude en zorg dat je de verborgen clausules ook gelezen hebt. Pas ook vooral op extra kosten bij zowel een ‘inclusieve’ als ‘exclusieve’ opties.

Praag

Praag, ook wel de Gouden Stad genoemd, heeft ongeveer 1,3 miljoen inwoners. Het wordt geroemd om zijn geschiedenis, bier en liefde voor Jazz. Dit maakt Praag een echte moderne ‘Alpha-’ stad vol met musea, activiteiten en entertainment.

Het openbaar vervoer is eenvoudig en veilig te gebruiken en een all-access maandpas voor metro, tram, bus, veerpont en kabelspoorweg kost ongeveer 21 Euro.

Brno

De tweede stad, Brno, is het juridische centrum van Tsjechië en heeft een inwonersaantal van 810.000. Het is een sprankelende universitaire stad, met vele musea en theaters. Het staat bekend om zijn historische bezienswaardigheden maar ook om de moderne architectuur. Het openbaar vervoer bestaat uit trams en (trolley)bussen. Fietsen is ook populair, er zijn fietspaden aangelegd in de stad, maar de infrastructuur staat niet gelijk aan die in Nederland. Tsjechië heeft nog vele andere grote gemeenschappen die mogelijk aan jouw eisen kunnen voldoen. Er zijn verscheidene factoren waar je rekening mee moet houden wanneer je een nieuwe plek jouw thuis wil maken.

Overweeg wat je prioriteiten zijn, wat het beste bij je past, maar probeer vooral ook een keer af te reizen naar jouw mogelijke nieuwe woonplaats. Het is altijd beter om eerst te ‘zien, en vervolgens te geloven´.  

Publicatie datum 20.07.2017
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen