Wonen en werken in Praag

Misschien heb je Praag al bezocht en vraag je je af of de stad misschien een toekomstig thuis voor je kan zijn. Nou, twijfel niet langer! Naast de prachtige architectuur en de groene stedelijke ruimte, de historische bezienswaardigheden, de toeristische drukte en het altijd stromende bier, heeft de Tsjechische hoofdstad een nieuwe inwoner nog veel meer te bieden: lage werkloosheid, stijgende lonen, hoge levenskwaliteit en goedkoop boodschappen doen. Dit artikel omvat alle informatie die je nodig hebt als je van plan bent om te gaan wonen en werken in Praag.

Werken in Praag

Werkaanbiedingen/ arbeidsmarkt

Er zijn verschillende manieren om een ​​baan te vinden in Praag. Aangezien multinationals, BPO/ CSS's over het algemeen de meeste kans bieden om expats in dienst te nemen en concurrerende salarissen aanbieden, is het een goed idee om jouw zoekopdracht daar te starten, bijvoorbeeld bij ExxonMobil en Grafton. Je kunt ook de nationale kamer van koophandel of een diplomatieke vertegenwoordiging in Praag raadplegen voor een lijst met bedrijven uit Nederland met kantoren in Praag.

Er is vooral vraag naar mensen met vaardigheden op het gebied van financiën, IT en bedrijfsontwikkeling. In de afgelopen decennia is Praag van een industriële stad veranderd in een stad met een moderne service. Tijdens dit proces zijn lokale bedrijven zeer succesvol geweest in het aantrekken van zowel buitenlandse als binnenlandse investeringen. Tegenwoordig is de dienstensector de groeimotor van de stad die ongeveer 80% van de werkende bevolking omvat. Ook BPO/ SCC's groeien sterk in Praag. BPO (outsourcing van bedrijfsprocessen) is wanneer een bedrijf contracten afsluit met een derde partij om operationele taken over te nemen. De taken kunnen gaan van productie tot backoffice-functies.

Solliciteren in Praag

Dankzij historische lage werkloosheidscijfers in Tsjechië en een recordaantal vacatures, zijn lokale bedrijven in verschillende sectoren bereid om de juiste kandidaat op te leiden, ongeacht hun achtergrond. Momenteel is er een grote vraag naar kandidaten op het gebied van IT, boekhoudkunde en financiële banen, in het bijzonder HR-banen waarbij de salarissen de afgelopen jaren zijn gestegen. Voldoe je niet aan de vereisten voor een bepaalde baan? Wees creatief en denk zorgvuldig na over je vaardigheden waardoor je er op papier uitziet als een goede kandidaat. Check ook Workwide voor vacatures!

Werkomgeving/ cultuur op de werkvloer

De Tsjechen stellen het op prijs wanneer een buitenlander een poging doet om in de Tsjechische taal te communiceren. Ze kunnen echter, net als de taal, erg formeel zijn tegenover vreemden. Het meervoudswoord "Vy" dient ook als een manier om iemand die je niet kent beleefd aan te spreken en om respect te tonen voor iemand met wie je geen persoonlijke relatie hebt. Het oogcontact bewaren is een belangrijk onderdeel tijdens een gesprek. Het geeft je intenties en interesse aan, waardoor je aangeeft een aandachtige luisteraar te zijn.

Arbeidswetten in Tsjechië

Tsjechië heeft een vijfdaagse standaard werkweek. De normale werkuren zijn tussen 8.00 en 18.00 uur. Werken tussen 22.00 uur en 6.00 uur wordt beschouwd als nachtwerk. De maximale werkuren mogen niet hoger zijn dan 40 uur per week. De gemiddelde werknemer in Tsjechië heeft in totaal 25 vakantiedagen, naast de 13 officiële feestdagen. Het gemiddelde salaris bedraagt € 1.235 en omdat het leven zeer goedkoop is in Praag, kun je hier goed van leven. Minimale opzegtermijn voor beëindiging van een arbeidsovereenkomst door de werkgever of werknemer in Tsjechië is twee maanden.

  • Collectief ontslag: ten minste 30 dagen van tevoren
  • Ontslag door werkgever: twee maanden opzegtermijn
  • Zelf ontslag nemen: twee maanden opzegtermijn

Netwerkmogelijkheden in Praag

Als je op zoek bent naar netwerkmogelijkheden in Praag, dan zijn er tal van organisaties voor buitenlanders en tal van manieren waarop expats elkaar kunnen ontmoeten. Een van de meest gebruikelijke manieren om je contacten uit te breiden en je cirkel te verbreden, is door lid te worden van een internationale club of vereniging. Er is een grote verscheidenheid aan dergelijke organisaties in Praag, variërend van de International Women's Association of Prague tot een Cricket Club

Wonen in Praag

Accommodatie vinden

Praag biedt onbeperkte mogelijkheden voor elk type budget. Als je besluit om een ​​appartement te huren, is het misschien veiliger om te vertrouwen op een makelaar. Sommige mensen aarzelen om de bemiddelingskosten te betalen, maar zelf een appartement zoeken, kan je in een slecht deel van de stad brengen of je veel meer laten betalen dan je zou moeten doen omdat je de algemene voorwaarden misschien niet begrijpt. Een andere gebruikelijke optie is om een ​​appartement te delen, wat je vanuit financieel oogpunt meer voordelen brengt. Foreigners.cz is niet alleen een makelaarskantoor. De vergoeding die je hen betaalt, is ook voor de services die ze bieden nadat je bent verhuisd. Deze omvatten de communicatie met de verhuurder en eventuele problemen die zich voordoen met betrekking tot je verblijf. Zoiets wordt niet aangeboden door standaard makelaars! Het maakt niet uit op welke manier je het doet, een woning vinden in Praag zou alvast geen probleem mogen zijn. Om te besparen op de huurprijs kun je overwegen accommodatie aan de rand van de stad te zoeken.

Wat te doen in en rond de stad

Praag is uitnodigende stad waar je je nooit verveelt. De levendige muziekscene in Praag blijft floreren, en een groeiend aantal kwaliteitszaken, zoals Café V Lese, organiseren regelmatig optredens met internationale artiesten, terwijl het ook broedplaatsen zijn voor lokaal muzikaal talent. De stad is ook een centrum van geschiedenis, cultuur en prachtige architectuur, wat niet alleen voor toeristen bedoeld is. Als je je meer aangetrokken voelt tot rust en de natuur, Praag heeft een aantal natuurparken om te bezoeken, zoals Divoka Sarka en Bohemian Paradise. Je kunt ook de Sněžka beklimmen.

Internationale/ nationale gemeenschap in Praag

Om het even naar welk land je verhuist, je wilt toch altijd een beetje verbonden blijven met thuis. Bovendien kunnen andere Nederlandse expats je helpen met vragen of problemen. Ook in Praag hoeft Nederland niet ver weg te zijn. Je kunt je aanmelden voor de groep https://www.facebook.com/Dutchpeopleintheczechrepublic/ of je inschrijven op Internations.org om in contact te komen met andere landgenoten in Praag en deel te nemen aan activiteiten die worden georganiseerd. Daarnaast biedt de Nederlandse Ambassade in Tsjechië ook de mogelijkheid om andere Nederlanders in Praag te leren kennen (https://www.facebook.com/AmbassadePraag/).

Kosten van levensonderhoud Prague brug

Veel expats dromen ervan in Praag te wonen en dat is uiteraard niet voor niets! Redelijke woonkosten, uitstekende internationale scholing voor expats met gezinnen en een geweldige infrastructuur - er is genoeg om het wonen in Praag aantrekkelijk te maken. In vergelijking met Centraal-Europese steden met vergelijkbare levensstandaard is Praag betaalbaarder, met lagere kosten voor levensonderhoud. Numbeo.com geeft aan dat de gemiddelde huur in Praag ongeveer 52% lager is dan in Amsterdam. Ook de restaurantprijzen liggen 52% lager. Boodschappen doen, biedt een voordeel van 37%.

De lokale taal leren

Behalve dat het Tsjechisch een Slavische taal is, met zijn inherente problemen, geeft het Tsjechisch een extra draai aan de R die soms heel moeilijk uit te spreken is. De R met een klein accent erover is een uniek geluid dat uniek is voor de Tsjechische taal. Maar laat je niet ontmoedigen, je kunt het allemaal leren door taallessen te volgen in Praag of in Nederland al te beginnen. Het spreken van de lokale taal (zelfs al is het maar een beetje) zullen je collega's op het werk zeer waarderen.

Aankomst in Praag

Registratie & andere administratie

Als EU-onderdaan heb je geen werkvergunning of visum nodig om in Tsjechië te wonen en te werken, maar je moet je wel bij het arbeidsbureau laten registreren. Als je eerst naar Praag wilt afreizen om werk te zoeken en het voornemen hebt langer dan 30 dagen in de Tsjechische Republiek te verblijven, moet je jouw verblijfplaats bij het plaatselijke bureau van de vreemdelingenpolitie laten registreren. Blijf je langer dan 90 dagen in Tsjechië, dan kun je een bevestiging van tijdelijke verblijfplaats bij het Tjechische ministerie van Binnenlandse Zaken aanvragen.

  • Als je bij aankomst meteen gaat werken, is de registratie bij het arbeidsbureau vereist
  • Verblijf langer dan 90 dagen: bevestiging tijdelijke verblijfplaats bij het ministerie van Binnenlandse Zaken

Een bankrekening openen

Wonen in PraagZodra je je in Praag hebt gevestigd, zul je waarschijnlijk een bankrekening moeten openen, of je nu werkt of studeert. Over het algemeen zijn de formaliteiten vrij eenvoudig. Bovendien kun je kiezen uit verschillende banken, zoals Ceska Sporitelna, Deutsche Bank, Coomerzbank, GE Capital Bank, Raiffeisenbank, KB Komercni Banka, enz. Over het algemeen hebt je de volgende documenten nodig om een ​​bankrekening in Tsjechië te openen: een geldig paspoort, een ander identiteitsbewijs (bijvoorbeeld rijbewijs) en een minimale storting (tussen CZK 200 en CZK 2.000, afhankelijk van de bank).

Ziektekostenverzekering in Tsjechië

Bij aankomst in Praag kun je nog altijd genieten van je Europese ziektekostenverzekering (EHIC). Maar je draagt ​​bij aan (en profiteert van) de Tsjechische openbare gezondheidszorg van zodra je werkzaam bent in de Tsjechische Republiek. Dit houdt in dat je dezelfde rechten hebt als de Tsjechen. Als je nog geen werk hebt gevonden, moet je mogelijk een particuliere ziektekostenverzekering afsluiten (Maxima en VZP). De standaard van de gezondheidszorg in de Tsjechische Republiek is over het algemeen hoog - sterker nog, het wordt geprezen als een van de beste in Europa.

Belastingen & sociale bijdragen

De Tsjechische Republiek heeft een verplicht sociaal zekerheidsstelsel dat pensioen, ziekte, werkloosheid en gezondheidsvoordelen biedt. Zowel de werkgever als de werknemers moeten bijdragen aan de sociale zekerheids- en ziekteverzekeringsregelingen. Hiervoor wordt 11% van je bruto salaris afgetrokken. Als je 183 dagen of langer in een kalenderjaar in Tsjechië woont, bent je in dit land belastingplichtig. Tsjechië gebruikt TIN-nummers voor het identificeren van zijn belastingbetalers. TIN-nummers worden vermeld op officiële identiteitsdocumenten als "persoonlijk nummer". Praag is verdeeld in districten, via de link vind je het juiste bureau.

Belangrijkste redenen om naar Praag te verhuizen

Praag is een ongelooflijk mooie, veilige en zeer goedkope stad om te wonen en te werken, De stad is elke dag anders. Het uitzicht is anders, de bomen zijn anders, de lucht is anders. Maar elke dag in Praag blijft wel zijn unieke sprookjeskwaliteit behouden. Er is zoveel te doen en het leven in Praag kost je slechts een fractie van wat je in Nederland betaalt. Wonen in Praag is bijna alsof je een enorm levend museum bezoekt dat je sprakeloos maakt!

Publicatie datum 04.07.2020
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen