Zo geef je je curriculum vitae een boost voor een sollicitatie in het buitenland!

Je bent je zeker al bewust van de vele voordelen die werkervaring opdoen in het buitenland met zich meebrengt. Van verrijking van je kennis over nieuwe culturen, talen, culinair tot voordelen op professioneel gebied. Op professioneel gebied is het natuurlijk vooral jouw loopbaan die een grote lift kan krijgen. Je geeft je carrière dus een boost. Maar nog voordat je je carrière in het buitenland kan opkrikken, zal je waarschijnlijk eerst je curriculum vitae kritisch moeten bekijken. Hoe indrukwekkender hij is, hoe meer kans je maakt om in het buitenland je droombaan te vinden. Het boosten of aantrekkelijk maken van je curriculum vitae doe je vooral door de juiste vaardigheden te ontwikkelen. Relevante werkervaring hebben is hierbij een pluspunt, maar niet alles. Je zal ook bijvoorbeeld aan je eigenschappen moeten werken. Het hebben van een sterke persoonlijkheid is naast het bezitten van de juiste vaardigheden ook een must om het hoofd te kunnen bieden aan de uitdaging van werken in het buitenland. In dit artikel bespreken we dus naast je professionele kwaliteiten, ook andere zaken waaraan je moet werken om meer kansen te maken op succesvol solliciteren buiten Nederland.

Relevante werkervaring

Zoals eerder genoemd is het hebben van relevante werkervaring een pré voor jouw carrière in het buitenland. Probeer dus indien mogelijk eerst in eigen land, eventueel tijdens je studieperiode wat ervaring op te doen. Het is een realistisch besef dat het zwaarder kan uitvallen indien je pas in een ander land moet worden geconfronteerd met de werkcultuur. Je potentiële werkgever is misschien dan ook niet echt onder indruk. Toch mag je de moed niet laten zakken als je geen ervaring hebt. Bij bepaalde banen mag je met je diploma alleen al aan de slag. Je kan ook gericht te werk gaan. Dit houdt in dat je specifiek ervaring opdoet in de branche waarin jij geïnteresseerd bent. Indien je bijvoorbeeld in het buitenland in de dienstensector te werk gesteld wilt worden, ga je ook in dit sector je praktische kennis aanscherpen. Het kan ook dat je nog twijfelt over welke richting je precies op wilt, maar wel zeker weet dat je in het buitenland wilt werken. In dat geval is het handig om voor inspiratie via workwide.com te kijken naar de verschillende job-aanbiedingen.

Cursussen volgen

Een voor de hand liggende manier om de juiste vaardigheden te ontwikkelen is door het volgen van cursussen en of trainingen. Het zijn ook nog allemaal zaken die je zeker op je curriculum vitae mag vermelden. Je kan ook hierbij gericht bepaalde trainingen volgen die jij denkt nodig te zullen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een kookcursus als het restaurantwezen jouw aandacht geniet of een andere specifieke training voor een ander sector. Maar er zijn ook algemene vaardigheden die in bijna elk branche worden gewaardeerd. Denk hierbij aan je communicatievaardigheden.
  • Volg een specifieke cursus voor een specifiek branche
  • Verkrijg algemene vaardigheden door basiscursussen te volgen
In een wereld waar technologie steeds meer de overhand heeft, is het natuurlijk niet verbazend dat het bezitten van computervaardigheden wereldwijd vaak vereist is. Vooral vaardigheden in Words, Excel en PowerPoint kom je vaak tegen bij verschillende vacatures over de hele wereld. Indien je bijvoorbeeld op een kantoorbaan munt, is het meer dan aangeraden om je computervaardigheden te upgraden. Er zijn bijvoorbeeld enkele bekende programma's die speciaal ontworpen zijn voor de financiële- hotel- en loonadministratie en wereldwijd worden gehanteerd. Hetzelfde geldt voor de logistiek. Het kunnen werken in deze programma's zal jouw CV zeker indrukwekkend maken. Het is natuurlijk mogelijk om deze vaardigheden via werkervaring te verkrijgen, maar het volgen van cursussen en trainingen is voor sommigen vooralsnog de enige optie. Zoek vooral een goede en erkende cursus hiervoor. Zo ben je ervan verzekerd dat jouw certificaat ook in het buitenland geaccepteerd wordt. Het volgen van bepaalde opleidingen tot bijvoorbeeld marketing- of human resource officer is natuurlijk ook een verrijking voor je CV. Ook hierbij kan je gericht studeren voor een bepaalde functie of je focus leggen op een studie die algemeen veel gevraagd wordt.
  • Volg een cursus in de IT-branche
  • Laat je opleiden tot een vakman/vakvrouw

Werk aan je doorzettingsvermogen

Het bezitten van doorzettingsvermogen kan ook een competentie zijn die jij op jouw curriculum vitae mag categoriseren onder 'sterke punten'. Bij bepaalde vacatures wordt dit expliciet gevraagd. Deze eigenschap zal jou zeker goed van pas komen gedurende je hele proces van verhuizen en gaan werken in het buitenland. Alhoewel dit een zeer avontuurlijk en spannende beleving is, zijn er toch soms dingen die niet altijd van een leien dakje gaan. Met wat doorzettingsvermogen, vertrouwen en de juiste begeleiding kom je er wel zeker overheen. Op onze website vind je ook handige artikelen over de verschillende uitdagingen.

Leer een nieuwe taal

Het Engels redelijk goed beheersen is zeker van belang. Het is een internationale taal die bijna overal wordt gesproken. Verder moet je ook proberen om kennis te vergaren van de taal van het land waar jij gaat werken. Het kan dat de werkgever dit vereist, omdat het nodig is voor de werkzaamheden die je zal moeten uitvoeren. Maar zelfs als dit niet het geval is, is het natuurlijk heel handig om de lokale taal te kennen. Je zal makkelijker met je collega's kunnen communiceren en in het dagelijks leven minder hindernissen ervaren bij het leggen van contacten.

Doe onderzoek over het land waar je wilt gaan

Net als hoe je tijdens een sollicitatiegesprek een goede indruk kan maken door vooraf rond te neuzen op de website van het bedrijf, kun je ook hetzelfde bereiken door onderzoek te doen over het land waar je wilt gaan werken. Je kan dan in je sollicitatiebrief vermelden dat jij over voldoende kennis beschikt over dat land en dit tijdens het gesprek laten blijken. Voor een werkgever is het belangrijk om te weten dat jij beseft waaraan je begint en dus een bewuste keus hebt gemaakt. Je komt ook zelfverzekerder over. Zelfs als dit niet tijdens je sollicitatieproces naar voren komt, is het persoonlijk voor jou nuttig om kennis te vergaren over het nieuwe land en de cultuur. Laat je bijvoorbeeld informeren over het klimaat en het gebied waarin jij gaat werken en wonen. Het kennen van de bedrijfscultuur daar kennen kan je ook zien als een deel van je voorbereiding. Wij van workwide schrijven tal van artikelen over de landen waar wij vacatures adverteren. Hierin kan je onder andere lezen over de werkcultuur, werktijden, aantal rechtmatige verlofdagen, maar ook over het uitgaansleven en leuke plekken om te bezoeken.

Doe je stage in het buitenland

Een andere manier om je curriculum vitae voor zich te laten spreken is door jouw stage in een ander land te doorlopen. De ervaring die je opdoet tijdens je stageperiode kan net zo relevant zijn als elk ander werkervaring. Het feit dat je al in het buitenland hebt gewerkt laat dus zien dat jij bekend ben met een internationale werkcultuur. Men hoeft zich dus niet meer af te vragen of je de uitdaging aankan om in een ander land te vertoeven en te werken. Ook hierdoor zal het geloof in jouw potentie toenemen. Verder ben je dankzij je buitenlandse stage ook bekend met zaken omtrent internationaal verhuizen en al wat ermee gepaard gaat. Je weet al welke weg te bewandelen en welke documenten je allemaal in orde dient te maken. Je kan ook soortgelijke voordelen ervaren indien je in het buitenland hebt gestudeerd. Ook hiervoor moet je fysiek verhuizen en de nodige papieren in orde maken. Vergeet dus niet om bij het opstellen van je brief en curriculum vitae dit expliciet aan te geven. Het is een pluspunt om te laten zien dat je internationale flexibiliteit bezit.

Regel jouw documentatie

Even belangrijk als het indrukwekkend maken van jouw curriculum vitae is het in orde hebben van je papieren. Want hoe mooi of indrukwekkend jouw curriculum vitae ook mag zijn, zonder de juiste documenten kan je niet aan de slag. Zorg daarom ervoor dat je over de geldige papieren beschikt om in het buitenland te kunnen wonen en werken. In veel vacatures voor werken in het buitenland staat het ook centraal als één van de vereisten. Controleer in welk land je wilt gaan werken en welke stukken je hiervoor nodig hebt. Op onze website zijn er artikelen die aangeven of je een visum of werkvergunning nodig hebt om in een bepaald land te mogen werken. Je zal merken dat in de meeste EU landen dit niet al te veel moeite kost, omdat er bepaalde regelgevingen zijn gesteld voor alle lidlanden. Ook de geldigheid van documenten moet je in de gaten houden. Denk ook aan bijvoorbeeld je bankpapieren of afschriften die je nodig zou kunnen hebben. Voor zoveel voorwerk mag je dus best in je motivatiebrief aangeven dat je over de nodige bescheiden beschikt.

Zorg voor een goede algemene ontwikkeling en interculturele vaardigheden

Een goede algemene ontwikkeling hebben brengt veel voordelen met zich mee. Dit kan blijken uit je kennis van meerdere talen, maar ook andere communicatieve vaardigheden en het bezitten van bijvoorbeeld computerkennis. Tevens zullen andere opleidingen en trainingen die je gevolgd hebt zeker tot voordeel strekken. Leer jezelf ook interculturele vaardigheden aan door jouw kennis van andere culturen en landen te verbreden. Met behulp van het internet en in het bijzonder sociale media kan je al heel veel opsteken van andere plekken. Je kan ook met andere expats praten en leren van hun ervaringen.

Bereid je voor en blijf positief

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt zeker ook voor het opstellen van je curriculum vitae. Er worden namelijk verschillende stijlen gehanteerd in verschillende landen. Zo verwacht men een fotokopie in het ene land en in het andere niet. De 'Wonen en Werken'-artikelen op de website behandelen ook de verwachtingen die heeft men in verschillende landen heeft. Wees verder vooral positief in je instelling en stel je curriculum vitae met veel enthousiasme en natuurlijk met inachtneming van de gestelde eisen op. Veel succes!
Publicatie datum 05.09.2019
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen

Cookies

Om Werkeninhetbuitenland goed te laten functioneren gebruiken wij cookies. Door gebruik te maken van deze website, geeft je toestemming voor het gebruik van cookies.