Checklist verhuizen naar het buitenland

Verhuizen naar het buitenland is vaak stressvol, ingewikkeld en tijdrovend. Er zijn immers zoveel dingen waar je aan moet denken en waar je rekening mee dient te houden. Opdat je geen belangrijke dingen zou vergeten, hebben we hieronder een handige lijst samengesteld als ruggesteun in je emigratie proces.

Heb je besloten om de grote stap te zetten?

90 dagen voor vertrek

Gefeliciteerd - je hebt besloten dat je echt het land uit gaat en je arbeidscontract getekend! Er is nog wel even voordat je daadwerkelijk verhuist, maar er zijn al wel wat dingen die je moet gaan organiseren

  • Zorg ervoor dat jij en je familie over de geldige reisdocumenten bezitten. Heel belangrijk is het internationaal paspoort. Kijk na of deze nog 6 maanden geldig is bij vertrek en nog voldoende lege pagina’s heeft. Is dit niet het geval, bespaar jezelf van een hoop problemen en laat het paspoort vernieuwen.
  • Ga op zoek naar informatie over internationale rijbewijzen. De meeste landen buiten de Europese Unie accepteren het rijbewijs van je thuisland niet. ☐ Informeer of jij en je familie, en eventuele huisdieren, vaccinaties nodig hebben en ook wanneer je ze nodig hebt. Maak een afspraak bij de arts en dierenarts en zorg ervoor dat je een internationaal vaccinatieboekje meekrijgt.
  • Verhuur je je huis en heb je nog geen huurders, neem dan contact op met agentschappen voor hulp.
  • Wil je je huis niet verhuren maar verkopen, dan is dit het moment om het op de markt te plaatsen.
  • Begin met het inpakken van items die je niet meer nodig hebt in de komende drie maanden. Merk alle dozen, zodat je op je nieuwe locatie een overzichtelijk overzicht hebt van de inhoud van de dozen.
  • Organiseer een garageverkoop voor alle dingen die je niet meeneemt naar je nieuwe bestemming.
  • Informeer bij professionele verhuisbedrijven en vraag offertes aan. ☐ Kan de afstand naar je nieuwe locatie niet met de wagen afgelegd worden, zoek dan naar voordelige vliegtickets en boek de vlucht.

60 dagen voor het vertrek

Het verhuisdatum komt steeds dichterbij! Tijd om een aantal praktische dingen te regelen voordat je het land verlaat en een avontuur begint.

  • Vraag aan je arts, tandarts en dierenarts kopieën van medische dossiers en terwijl je daar toch bent, vraag om een volledige controle van jezelf en je gezin. ☐ Controleer alle verzekeringspolissen en regel je visa indien dit een vereiste is voor het land waar je naartoe gaat.
  • Als je je huis verhuurt, kijk dan na of er reparaties dienen te gebeuren en laat deze ook voltooien.
  • Annuleer abonnementen op tijdschriften en kranten of regelmatige afleveringen die je ontvangt op de dag dat je vertrekt.
  • Vraag je DigiD aan zodat je, ook in het buitenland, de belangrijkste zaken online kan regelen.
  • Neem een diplomabeschrijving van Nuffic mee, zodat je toekomstige werknemer begrijpt wat voor opleiding je hebt genoten en welke jouw kwalificaties zijn.
  • Laat documenten legaliseren zodat buitenlandse instanties ze ook erkennen.
  • Bied je wagen te koop aan of regel een overeenkomst met een verdeler.

30 dagen voor vertrek

Oh my god, nog maar een maand te gaan! Maar geen zorgen hoor, hier is wat je moet doen om slapeloze nachten te voorkomen

  • Zorg dat je alle rekeningen hebt betaald en laat een kleine som geld achter bij iemand die je kan vertrouwen om eventuele rekeningen, die je bent vergeten, te vereffenen. ☐ Neem contact op met de verschillende nutsvoorzieningen en vraag hen om gas, elektriciteit, water, kabeltelevisie en telefoon te stoppen.
  • Regel de annulatie van je brandverzekering op de dag dat je vertrekt. 
  • Verhuur je jouw huis tijdens jouw afwezigheid, zorg dan voor een inventarislijst van alles wat achterblijft in het huis en maak foto’s van elke kamer.
  • Laat je enkele dagen voor vertrek uitschrijven uit het bevolkingsregister.
  • Laat je dingen verschepen, zorg ervoor dat de firma je alle documenten en een geschatte leveringsdatum van je zending geeft.

De dag van vertrek is aangebroken

  • Zorg dat je de belangrijkste dingen die je nodig hebt in je reiskoffer hebt zitten, want met deze dingen moet je het doen totdat je zending met de verhuisfirma aankomt. ☐ Kijk na of je niks hebt achtergelaten in het huis.

Aangekomen op jouw nieuwe bestemming

  • Ga naar de Nederlandse ambassade en laat je inschrijven in het bevolkingsregister.

Jezelf niet verliezen in chaos

Zonder een lijst mis je een duidelijk overzicht van wat je allemaal moet doen en kom je vroeg of laat in de problemen. Neem daarom bovenstaande checklijst met je mee als handig hulpmiddel om je verhuis vlot en stress-vrij te laten verlopen en jezelf niet te verliezen in de chaos.

Heb je nog geen baan op je nieuwe bestemming? Laat je inspireren door de informatie op onze website om te solliciteren op de vacatures van onze klanten!

Publicatie datum 28.09.2021
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Checklist voor internationale sollicitaties
Checklist voor internationale sollicitaties
Een buitenlands avontuur is voor velen een droom. Of het nu een studie of werken in het buitenland betreft, er zijn veel verschillen ten opzichte van...
Kosten van levensonderhoud in Portugal in 2024: wat Nederlandse gastarbeiders moeten weten
Kosten van levensonderhoud in Portugal in 2024: wat Nederlandse gastarbeiders moeten weten
Portugal staat bekend om zijn prachtige landschappen, vriendelijke sfeer en betaalbare levensstijl, maar het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op de financiële aspecten voordat je de stap waagt. Achter deze schijnbaar idyllische façade schuilen echter enkele belangrijke financiële overwegingen die Nederlandse gastarbeiders in overweging moeten nemen voordat ze zich in dit zonnige land vestigen.
Part-time en Remote Werk in Portugal 2024: De Ideale Combinatie?
Part-time en Remote Werk in Portugal 2024: De Ideale Combinatie?
Remote en part-time werk zijn ook populaire opties onder expats, die het mogelijk maken om flexibel te werken terwijl je geniet van de Portugese levensstijl. Dit soort werk biedt de vrijheid om te verkennen en tegelijkertijd professionele ervaring op te doen.
Best betaalde banen: welk beroep betaalt het meest?
Best betaalde banen: welk beroep betaalt het meest?
De zoektocht naar een goedbetaalde baan is een cruciale stap in ieders carrière. Maar welke beroepen steken er met kop en schouders bovenuit als het gaat om salaris in 2024?
De 5 Landen met het Hoogste Gemiddelde Salaris in Europa
De 5 Landen met het Hoogste Gemiddelde Salaris in Europa
In dit artikel duiken we in de wereld van de Europese landen met de hoogste gemiddelde salarissen. We gaan de levensstandaard in deze landen nader bekijken en onderzoeken welke factoren bijdragen aan deze hoge inkomens.
8 handige tips om heimwee te overwinnen na je verhuizing naar het buitenland!
8 handige tips om heimwee te overwinnen na je verhuizing naar het buitenland!
  Heimwee is een gevoel van stress of angst veroorzaakt door de scheiding van mensen en plaatsen die je kent. Zo kun je heimwee verminderen wanneer je naar het buitenland verhuist!
10 fantastische tips om als introvert in het buitenland vrienden te maken
10 fantastische tips om als introvert in het buitenland vrienden te maken
Vind nieuwe vrienden in het buitenland met deze 10 concrete tips! Ook als introvert kun je sociale connecties maken en je niet langer eenzaam voelen. Ontdek hoe!
6 huurfraudes die je droomverhuis naar het buitenland kunnen verpesten!
6 huurfraudes die je droomverhuis naar het buitenland kunnen verpesten!
Vermijd deze 6 nare oplichtingspraktijken bij het zoeken naar een appartement in het buitenland!
Wonen en werken in Madrid
Wonen en werken in Madrid
Welkom bij onze nieuwe blog over wonen en werken in Madrid, het kloppende hart van Spanje! Deze fantastische stad heeft het allemaal - cultuur, charme, en innovatie - waardoor het de perfecte bestemming is voor expats die willen wonen en werken in Madrid.

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen

Advertentie