De internationale werkplek

De internationale werkplek i europese landen

Culturele verschillen

Werken in het buitenland is een heel avontuur. De tradities, gebruiken en gewoonten zijn per land anders. Dat geldt natuurlijk ook op de werkvloer, daar gelden eveneens andere “regels” betreffende bijvoorbeeld hiërarchie, stiptheid, pauzes en werktijden (die op ons Nederlanders soms behoorlijk vreemd kunnen overkomen). Hieronder vind je enkele voorbeelden van culturele verschillen met andere Europese landen, zodat je bij een vertrek naar het buitenland goed beslagen ten ijs komt en de cultuurschok niet al te groot zal zijn.

Wie is de baas?

Laten we beginnen met het belangrijkste verschil tussen de Nederlandse bedrijfsvoering en de bedrijfsvoering in veel andere Europese landen. We zijn in Nederland gewend leidinggevenden te tutoyeren en op persoonlijke toon toe te spreken. Een probleem wordt met een onderling gesprek opgelost, en je kunt zonder moeite werk en privé met elkaar mengen. Zo kun je met je baas makkelijk een praatje maken over je weekend weg naar Terschelling, waar dat in veel andere landen zeer ongebruikelijk is. Deskundigen noemen dit een democratische bedrijfsvoering, waar het onderscheid tussen de hiërarchische lagen vaag is.

Een gelijksoortige structuur zie je in Scandinavische landen, terwijl in Zuid-Europese landen, Duitsland, België en Frankrijk de baas duidelijk laat merken wie de baas is. En dat is voor ons Nederlanders in het begin behoorlijk wennen!

Kledingvoorschriften

Volop zomer in Spanje, op straat 42ºC en toch zie je geen korte broek op de werkvloer. Rare jongens die Spanjaarden? Of wat te denken van de Engelsen, die elke ochtend strak in het pak naar hun werk reizen. Weer of geen weer (in Engeland vaker geen weer, maar dat terzijde). Het zijn maar twee voorbeelden van ongeschreven kledingregels in bepaalde landen, maar zo heeft elk land zijn gewoonten. Veel hangt natuurlijk af van het soort werk dat je gaat doen. Heb je persoonlijk contact met klanten, dan is het verstandig te vragen of het bedrijf een bepaald kledingvoorschrift heeft. Zo kom je de eerste dag niet voor verrassingen te staan. Ook voor een kantoorbaan is het verstandig de eerste dag niet al te informeel op je werk te verschijnen. Je kunt dan kijken hoe je collega’s gekleed gaan en je garderobe aanpassen, indien nodig.

Lunchpauze

In Nederland zijn we gewend in de lunchpauze binnen een kwartier de boterham naar binnen te schuiven, even een praatje te maken, een blokje om het kantoor te wandelen, en weer terug aan de slag te gaan. Ook in Duitsland, België en Engeland is de lunchpauze in een kwestie van 30 minuten voorbij.

Hoe anders gaat het eraan toe in Zuid-Europa en delen van Frankrijk! In Italië en Spanje bijvoorbeeld hebben werknemers minimaal een uur om uitgebreid te kunnen lunchen in een eetcafé. De lunch bestaat meestal uit een voorgerecht, een warm hoofdgerecht, dessert en/of een kop koffie. Eet smakelijk!

“Ik kom wat later”

Alfred J Kwak, de beroemde eend van Herman van Veen, zong het in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Stiptheid is een groot goed in Nederland. Een trein met 5 minuten vertraging is al een reden voor Kamervragen en te laat komen op een afspraak betekent vaak scheve gezichten. Kan jij ook slecht tegen laatkomers? Dan is het een goed idee te kijken naar een baan in Scandinavië, Duitsland, Engeland of Hongarije, waar stiptheid hoog in het vaandel staat. Of juist niet, dan kan je in Portugal, Spanje, Italië of Griekenland ontdekken dat tijd een rekbaar begrip is…

Werktijden

Ook de werktijden verschillen per land. In Engeland is het niet ongebruikelijk 48 uur per week te werken, en ook in Zuid-Europa wordt verrassend genoeg over het algemeen langer gewerkt dan in Nederland. Uit een studie van Eurofond - een Europese instelling die zich bezighoudt met de leef- en werkomstandigheden in de Europese Unie - blijkt Frankrijk een waar werktijden-walhalla te zijn. Een Fransman werkt bijvoorbeeld gemiddeld 282 uur minder dan een werknemer in Estland. Dat zijn 35 werkdagen van 8 uur! Meer weten? Kijk dan eens rond op onze website voor meer interessante informatie over wonen en werken in het buitenland!  

Publicatie datum 26.10.2017
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen