Verder gaan na een sollicitatie-afwijzing

Niemand vindt het leuk om afgewezen te worden. En al helemaal niet voor iets waarbij je had verwacht dat die een positieve impact op je leven zou hebben, zoals een nieuwe baan. Wij mensen, vooral jongeren zijn vaak heel optimistisch over onze kansen. Bij een sollicitatie gaan wij ervan uit dat we wel een goede beurt zullen maken. Dat er meerdere kandidaten zijn, is voor ons maar een kleine bijzaak. Het kan daarom destemeer een ware teleurstelling zijn als we een afwijzing hiervoor krijgen. Toch moet je gewoon draad weer kunnen oppakken.

Wees realistisch

We kunnen de neiging hebben om onszelf of onze kwaliteiten te overschatten. We zijn ons heel bewust van onze pluspunten en zijn vaak geneigd om onze minpunten weg te wuiven. We zijn de Superman/vrouw van ons eigen wereldje. Het is daarom mogelijk dat we solliciteren naar een functie waarvoor we niet helemaal gekwalificeerd zijn, maar wel verwachten dat wij aangenomen worden. We zijn er misschien van overtuigd dat wij verborgen kwaliteiten hebben die wel bij het functieprofiel aansluiten, ook al kunnen wij dit niet op papier bewijzen.

Het kan dus zijn dat je jezelf overschat hebt ten aanzien je vaardigheden. En ondanks dit had je misschien wel de baan gekregen, zij het niet dat er nog tal van andere kandidaten waren. Wees daarom realistisch en probeer te accepteren dat je misschien niet de beste kandidaat was. Dat beeld kan jou helpen om de afwijzing te accepteren voor wat het was. En bedenk dat als je de baan toch gekregen had, het misschien een te zware klus voor je was geweest. Misschien werd jou zelfs door deze afwijzing toch veel ellende bespaard!

Ontdek waarom je afgewezen bent

after job rejection feedback

Het is niet altijd duidelijk waarom je afgewezen wordt. Soms moet je in het duister tasten als het om de reden van afwijzing gaat. Indien mogelijk, is het wel belangrijk om te proberen erachter te komen. De beste persoon die jou dit kan vertellen, is uiteraard degene die jou afgewezen heeft. Vaak sturen bedrijven een standaard antwoord waaruit niet veel te halen is. Het zou verstandig zijn om vriendelijk door te vragen naar de reden waarom jij niet uitgekozen bent geworden. Je wilt namelijk iets leren uit de sollicitatieprocedure.

Door vriendelijk door te vragen naar de reden van afwijzing kan jij punten ontdekken waar je nog aan moet werken om je kans op succesvol solliciteren in de toekomst te vergroten. Neem daarom geen genoegen met een standaard brief, indien je behoefte hebt aan meer informatie. Vraag bijvoorbeeld expliciet op welke punten je het minder goed gedaan hebt. Dit hangt natuurlijk ook veel af van wanneer in het sollicitatieproces je afgewezen bent geworden. Werd je uitgenodigd voor een gesprek of werd jouw brief niet eerst in overweging genomen?

Afgewezen op basis van sollicitatiebrief en cv, gesprek, of vaardigheidstest

Was je op basis van je sollicitatiebrief niet in aanmerking gekomen voor een sollicitatiegesprek? Dan kan het zijn dat deze niet aan de voorwaarden voldeed, idem dito voor je curriculum vitae. Het kon zijn dat de opstelling van je brief en curriculum vitae wat te wensen over liet. Kijk op het internet naar voorbeeld sollicitatiebrieven en curriculum vitae die aan de huidige normen en eisen voldoen. Deze kunnen per land en regio verschillen. Aangezien Workwide een platform is dat zicht op een buitenlandse carrière richt, hebben wij op de website ook de verwachtingen per land beschreven.

Het kan dat je op basis van je brief en CV wel geselecteerd werd, maar tijdens het sollicitatiegesprek enkele steken liet vallen. Mogelijk speelden zenuwen jou parten. Het is normaal om tijdens een belangrijk gesprek zenuwachtig te zijn, maar probeer deze toch onder controle te houden. Door zenuwen kan je namelijk twijfels over jezelf creëren waardoor je niet zelfverzekerd genoeg overkomt. Een manier om je niet al te zenuwachtig te voelen is door je goed voor te bereiden en ontspannen te zijn. Zorg er ook voor dat op tijd bent, zodat je tot rust komt.

Bepaalde bedrijven laten hun kandidaten eerst een vaardigheidstest doen alvorens de sollicitatie procedure voort te zetten. Ben je tijdens dit proces afgewezen? Dan bestaat er een hele grote kans dat jouw bewezen vaardigheden beneden de verwachting vielen. Was bijvoorbeeld jouw type vaardigheid benedenmaats? Ga dan meer hiermee oefenen door onder andere typetesten op het internet te doen. Indien het om je communicatietechnieken ging, is er ook hierin ruimte voor verbetering. Een manier om dit te doen is door je taalvaardigheid op te krikken dankzij het doen van spellingstesten of aan je articulatie te werken .

Werken aan jezelf

We hebben al gezien dat het belangrijk is om te achterhalen op welk gebied je het vooral minder goed gedaan hebt en verbeteringen aan te brengen. Deze correcties blijven echter niet beperkt tot de eerder genoemde punten. Het zou misschien wijs zijn om je kennis op bepaalde vakgebieden te upgraden door een bepaalde cursus te volgen. Vooral wanneer jouw belangstelling uitgaat naar bepaalde vakgebieden zoals finance, HRM en logistiek is het wijs om een opleiding in die desbetreffende richting te volgen. Gericht studeren is gericht solliciteren en vaak ook gericht werken.

Representativiteit en professionaliteit zijn ook heel belangrijk in de formele wereld. Van je kleding tot de manier waarop jij communiceert; probeer je positief te presenteren. Maar wees tegelijkertijd ook jezelf. Laat tijdens een sollicitatiegesprek bijvoorbeeld merken dat je enthousiast bent voor de functie, zonder al te lacherig te worden. Probeer de juiste combinatie te vinden tussen professioneel zijn en enthousiast overkomen en je bent al op de goede weg.

Twaalf (ambachten)sollicitaties en dertien ongelukken

Ben jij soms iemand van twaalf (ambachten) sollicitaties en dertien ongelukken? Blijf je alsmaar solliciteren zonder ergens aangenomen te worden? Dan zijn de bovengenoemde punten waarschijnlijk voor jou van toepassing. Je moet eerst beginnen met kritisch naar jezelf te kijken. Kijk vooral tijdens welk proces van de procedure je afgewezen wordt en besteed zoals eerder vermeld extra aandacht hieraan. Probeer echter dieper op zaken in te gaan. Probeer bijvoorbeeld voordat je naar een gesprek gaat te achterhalen wat de dresscode van een bedrijf is en kleed je met behoud van eigen smaak naargelang.

Het kan ook zijn dat je de lat te hoog legt en op vacatures reageert waar je nog niet aan toe bent. We hebben al gezien dat een overdosis aan optimisme, wat heel menselijk is, ons tot het uiterste kan laten gaan. Bedrijven hechten over het algemeen veel waarde aan werkervaring en opleiding. Laat deze twee punten voor jou een springplank zijn naar je gewenste baan, in geval je nog niet zover bent. Wacht dus niet totdat je in dienst genomen wordt voor de ideale functie, maar bouw in de tussentijd gewoon je werkervaring op.

Wees open voor kritiek

Je moet de afwijzing vooral als een kritisch, maar professioneel leermoment zien. Vaak genoeg hebben bedrijven niets persoonlijk tegen jou. Het gaat meestal om rationele besluiten die helemaal buiten jouw invloedssfeer liggen, zoals de keus voor een betere kandidaat. Soms worden bepaalde vacatures ook aangehouden of er is voor een interne kandidaat gekozen. Het dus niet nodig om jezelf onterechte schuldgevoelens aan te praten. Wat je natuurlijk wel moet doen is jezelf verbeteren en waar nodig correcties aanbrengen. Je kan dit doen door bijvoorbeeld je sollicitatiebrief en curriculum vitae door een derde te laten lezen.

Natuurlijk vergt het enige verdraagzaamheid ten aanzien van kritiek wanneer je je door een derde laat beoordelen. Maar dat wist jij natuurlijk al voordat je je brief liet controleren door iemand en deze verstuurde naar de werkgever. Bepaalde mensen nemen ook een professionele coach in de arm om ervoor te zorgen dat zij zoveel mogelijk kansen maken. Welke stap je ook mag kiezen, zorg ervoor dat je dit leermoment ten volle benut. Op een dag zal je de vruchten plukken en misschien zelfs lachen om jouw vroegere onhandige manier van solliciteren. Leren is altijd een proces.

De draad weer oppakken

positive after job rejection

Nadat je de afwijzing geaccepteerd hebt en eruit geleerd hebt, is het tijd om verder te gaan. Shared Service Centers(SSC) en Business Process Outsourcing(BPO's) kunnen een goede uitkomst zijn. Ze bieden verschillende leuke banen aan op verschillende vakgebieden. Zo kan je helpen met de financiële administratie, de klantenservice of juist met technische dienst van grote internationale bedrijven. De werkervaring die je dan opdoet is zeer relevant, aangezien het vaak kunde en vaardigheid vereist om het werk van multinationals te kunnen voltooien. Kijk gerust op Workwide rond naar zulke interessante aanbiedingen.

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Dit betekent dat je je carrière niet tot Nederland hoeft te beperken. Nederlandse expats zijn vaak in het buitenland gewild en komen daar soms heel wat makkelijker, in vergelijking met eigen land, aan een baan. Maak dus goed gebruik van de gelegenheid en spreid je vleugels uit. Op onze website komen regelmatig interessante vacatures voorbij waaraan jij wel zeker iets kan hebben. Wie weet, vind jij je ideale baantje alsnog, in een warme en zonnige streek in bijvoorbeeld Lissabon of ergens anders.

Veel succes!

Het leven gaat met vallen en opstaan. En hoe zwaar de afwijzing ook tegenviel, opstaan kan je zeker. Ga vooral door met je leven door bijvoorbeeld leuke activiteiten te blijven ondernemen. Er zijn weinigen onder ons die nooit een afwijzing zullen meemaken. Voel je dus vooral geen mislukkeling, maar probeer ervan te leren. Het aanbod aan vacatures is continuerend en jij hoeft je echt niet op die ene blind te staren. Heel veel succes toegewenst bij je volgende sollicitatie en wie weet is die zelfs binnenkort via Workwide! Het beste!!!

Publicatie datum 05.12.2019
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen