Wonen en werken in Krakau

Iedereen die op vakantie gaat naar Krakau, komt enthousiast thuis met verhalen over de prachtige architectuur, de prijs van het bier en de vele dingen die er te doen zijn. Met zijn Historisch Centrum als UNESCO Werelderfgoed, is Krakau een fascinerende en cultureel rijke stad. Maar ook wonen en werken in Krakau is ontzettend aantrekkelijk. Naast het goedkope levensonderhoud biedt Krakau immers eenvoudige toegang tot een weekendje weg in Europa. In dit artikel lees je alles over hoe je je avontuur als expat in Krakau start.

Werken in Krakau

Krakau, PolenJobaanbiedingen/ arbeidsmarkt

De carrièremogelijkheden in Polen zien er erg goed uit. Uit recent onderzoek van de OESO blijkt dat de arbeidsmarkt van het land explosief groeit en de marktgroei sterk was in 2018. Door te werken in Krakau, zul je ook genieten van lagere kosten van levensonderhoud dan in de meeste Europese landen. Daarnaast krijg je de kans om een ​​nieuwe taal te leren en, dankzij de centrale locatie van Polen, een mengeling van West- en Oost-Europese culturen te ervaren. Krakau zou de loopbaanmogelijkheden kunnen hebben waar je naar op zoek bent. Naast de persoonlijke verrijking van het leven en werken in Krakau, zijn er voldoende banen beschikbaar voor Nederlanders die Polen als werkbestemming beschouwen - in feite is het één van de grootste bedrijfsproces outsourcing/ shared services centers (BPO/ SSC's) in Europa geworden met heel wat werkaanbiedingen voor Nederlanders. BPO/ SSC's staan voor het uitvoeren van bedrijfsprocessen voor wereldwijde zakelijke klanten op het gebied van boekhouding, logistiek, IT-activiteiten, klantenservice of klachtenafhandeling. Maar ook andere industrieën zoals chemicaliën, mijnbouw, voedselverwerking en scheepsbouw, bieden heel wat mogelijkheden en openstaande vacatures voor Engelssprekende Nederlanders.

Solliciteren in Krakau

Polen is lid van het EHEA-Bolognaproces. Dit betekent dat je kwalificaties vergelijkbaar moeten zijn met hun Poolse equivalent om erkend te worden door Poolse werkgevers. Zie Go Poland voor meer informatie over vergelijkingen met Poolse kwalificaties (http://www.go-poland.pl/recognition-degrees-0). Als het echter noodzakelijk is om jouw kwalificaties te laten evalueren - bijvoorbeeld om in een gereguleerd beroep in Polen te werken - kun je zoeken in de lijst met beroepen met specifieke vereisten (http://ec.europa.eu/growth/tools-databases/regprof/). Je zult zeker indruk maken op werkgevers als je jouw CV opstelt naar Poolse normen en Romeinse cijfers gebruikt.

Werkomgeving/ waarden en normen op de werkplek

Heel wat Polen zijn religieus en zelfs degenen die zichzelf niet zo beschouwen, leven nog steeds volgens katholieke waarden. Drinken op straat en zelfs in openbare parken is ook in strijd met de wet - maar dit geldt natuurlijk niet voor de coole bars in Krakau. De autoritaire bedrijfscultuur begint steeds meer te wijken voor een meer open dialoog tussen managers en personeel. Polen zijn meestal heel vriendelijk en tolerant, maar smart business dress is de norm en stiptheid wordt zeer serieus genomen.

Arbeidswetten in Polen

KrakauHet jaarlijks verlof bedraagt ​​meestal 20 dagen per jaar. Terwijl de normale kantooruren van 8:00 tot 14:00 uur zijn, wordt er ook soms tot 17:00 uur gewerkt. De arbeidstijd in Polen mag niet langer zijn dan 8 uur per dag en gemiddeld 40 uur per week. Het gemiddelde netto maandsalaris, na aftrek van belastingen en sociale zekerheid, is ongeveer EUR 750. Een ​​arbeidsovereenkomst in Polen beëindigen kan op drie manieren: met wederzijds overleg, met kennisgeving en zonder kennisgeving. De opzegperiode is afhankelijk van de tijd dat je in dienst bent:
  • twee weken met minder dan zes maanden dienst
  • een maand als je minstens zes maanden in dienst bent
  • drie maanden indien je minstens drie jaar in dienst bent

Netwerkmogelijkheden in Krakau

De expatscene in Krakau is levendig en opwindend. Je kunt andere expats ontmoeten door lid te worden van online forums en clubs, waaronder de International Women's Association of Krakau (IWAK). Ook het concept Eataway is een geweldige kans om andere expats te ontmoeten, omdat het mensen samenbrengt bij gedeelde maaltijden. Er is ook een groep genaamd Collaborate Krakau die expats verzamelt die geen Pools spreken om vrijwilligerswerk te doen.

Leven in Krakau

Het vinden van accommodatie

Een appartement vinden in Krakau verloopt meestal snel en zonder problemen. Als jouw werkgever je niet helpt met de verhuizing, is Gumtree een goede plek om te beginnen. Het zou echter nuttig zijn om hulp te krijgen van iemand die Pools spreekt (als je dat niet doet), of een gerenommeerd makelaar te kiezen. Krakau is opgedeeld in 18 districten, eenvoudigweg benoemd in Romeinse cijfers. Rustige gebieden zijn Cichy Kacik en Jozefa Brodowicza. Debniki is heerlijk groen en Kazimierz is geweldig als je op zoek bent naar coole bars. Voordat je gaat verhuizen, moet je goed voorbereid zijn. Zoek op internet, vergelijk prijzen en praat met mensen. Op deze manier kom je te weten welke gebieden het beste zijn en wat de gemiddelde huurprijs is. Denk goed na over wat je budget is voordat je begint te kijken. Prijzen van appartementen variëren afhankelijk van de locatie. Wees voorbereid om ongeveer 2.000 Złotych per maand te spenderen aan huur. Je kunt ook jouw huurkosten verlagen door op zoek te gaan naar een gedeeld appartement of huis.

Wat valt er te beleven in en rond de stad?

Krakau is een zeer groene stad. Er zijn overal parken. Zelfs als het weer niet goed is, kun je nog steeds genieten van een wandeling of kan je naar Kościuszko Mound gaan om de stad van bovenaf te bewonderen. Een favoriete plek van vele expats is het wandelpad langs de rivier de Vistula, dat op elk moment van het jaar prachtig is. Bovendien is Krakau een stad van geschiedenis en cultuur. Er zijn zoveel theaters, musea, galerijen en bioscopen dat je veel tijd nodig hebt om ze allemaal te bezoeken.

Internationale/ nationale gemeenschap

Wil je graag andere Nederlandse expats in Krakau leren kennen voor advies, samen voetbal kijken of antwoorden op je vragen te vinden? Schrijf je dan in bij InterNations Krakau (https://www.internations.org/krakow-expats/dutch) of Expat.com (https://www.expat.com/en/network/dutch/in/233-poland/). Je zult zien dat al heel wat Nederlanders je voorgingen en al geruime tijd in Krakau wonen. Maar ook op Facebook kan je terecht om landgenoten te vinden in de stad, zoals de groep Krakau Expats (https://www.facebook.com/groups/krakowexpats/about/). Ook de FB-pagina van de Nederlandse Ambassade is een gelegenheid om landgenoten te vinden in de stad (https://www.facebook.com/nlembassypl/).

Levensonderhoud in Krakau

Hoewel de lonen in Polen doorgaans lager zijn, kun je er goed van leven. Volgens Numbeo.com zijn de kosten van levensonderhoud in Polen 40% lager dan in Nederland - de huur is ook gemiddeld 50% goedkoper. Ook uitgaan is stukken goedkoper dan Nederland. De gemiddelde prijs van een biertje op het marktplein in Krakau ligt rond de 7 zł of 1,70 €, dit is ongeveer 30% van wat een biertje kost in Nederland. En de wodka prijzen? Het is mogelijk om een ​​shot wodka te krijgen voor slechts 1 €.

De lokale taal leren

Heb je de moedige beslissing genomen om de Poolse taal onder de knie te krijgen? Fantastycznie! Het aanleren van deze taal, hoewel uitdagend en niet gemakkelijk, is erg leuk en is zeker een zeer lonende ervaring. Een groot deel van de Poolse bevolking spreekt geen Engels. Pools leren is dus erg belangrijk, anders kan je je misschien geïsoleerd voelen als je het niet op z'n minst probeert. Je zal er goed aan doen om in Nederland alvast met een taalcursus te beginnen, een aantal maanden voordat je naar Krakau vertrekt.

Aankomst in Krakau

Registratie & andere administratie

Krakau, PolenAls je langer dan 3 maanden in Polen verblijft, ben je verplicht je verblijfsregistratie in orde te brengen. Deze registratie is onder andere nodig voor het betalen van belastingen, het genieten van de openbare gezondsheidszorg en je pensioen. Het provinciaal kantoor van jouw district is verantwoordelijk voor je registratie. Niet-werkende personen (zoals gepensioneerden en zelfvoorzienende personen) moeten aantonen dat ze over voldoende middelen beschikken om hun levensonderhoud te ondersteunen. Nadien ontvang je een PESEL (Pools burgerservicenummer) dat aantoont dat je legaal in Polen verblijft.
  • Verplichte verblijfsregistratie na 90 dagen voor iedereen die in Polen gaat wonen
  • Niet-werkende personen dienen officiële documenten te bezitten die aantonen dat ze genoeg financiële middelen hebben voor hun levensonderhoud

Een bankrekening openen

Het openen van een bankrekening in Polen is een van de belangrijkste dingen die je doet wanneer je naar Krakau verhuist om te werken. Zonder een rekening kan je je salaris niet ontvangen. Het openen van een bankrekening is vrij eenvoudig als je jouw verblijfsregistratie in orde hebt gebracht, zoniet zul je moeilijkheden ondervinden om een rekening te openen. Je kan het proberen met een geldig paspoort en huurcontract, maar dit wordt vaak niet geaccepteerd. Polen heeft een breed scala aan nationale en internationale banken die je online kunt vinden.

Ziektekostenverzekering in Polen

Hoewel je als EU-burger gebruik kunt maken van de Europese ziekteverzekering (EHIC), kan het verzorgen van je gezondheid misschien wat meer vergen wanneer je een lang verblijf plant. Alhoewel het niet verplicht is om dit soort gezondheidszorg te gebruiken, kun je na je verblijfsregistratie gebruik maken van het openbare gezondheidszorgsysteem dat wordt gegarandeerd door de Poolse grondwet. Daarnaast is een algemene ziekteverzekering wijdverspreid in het land. Het National Health Fund (Pools: Narodowy Fundusz Zdrowia; NFZ) is belast met het beheer van de door de overheid gefinancierde verzekeringsregeling.

Belastingen & sociale bijdragen

Om het je als ingezetene van de EU makkelijker te maken in Polen, moet je je laten registreren op het provinciaal kantoor van je district (https://europa.eu/youreurope/citizens/residence/documents-formalities/registering-residence/poland/index_en.htm) om een PESEL (burgerservicenummer) te ontvangen. Je werkgever is verplicht premies te betalen voor sociale zekerheid, ziekteverzekering en een voorschot op de inkomstenbelasting. Deze premies worden afgetrokken van je salaris. De inkomstenbelasting bedraagt een vermindering van PLN 556 + 18% als je minder dan PLN 85,528 verdient en PLN 14,839 + 32% als je meer dan PLN 85,528 verdient. De sociale bijdragen omvatten 22,71% van je salaris.

Belangrijkste redenen om te verhuizen naar Krakau

Krakau heeft een zeer veilige leefomgeving. Volgens verschillende ranglijsten is deze stad een goede plek om te wonen met hoge scores op het gebied van huisvesting, kosten van levensonderhoud, het invullen van vrije tijd en cultuur. Wil je werken in Krakau, maar weet je niet goed waar te beginnen? Workwide heeft alles wat je moet weten over het opzetten van een nieuw leven en het vinden van geweldige banen in Krakau. Schrijf je vandaag nog in voor de nieuwsbrief en ontvang regelmatig vacatures en nuttige informatie in jouw inbox.
Publicatie datum 21.03.2019
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen

Advertentie