Wonen en werken in Palma de Mallorca

Stel je voor, je wordt wakker in een prachtige stad, omringd door de Middellandse Zee en de bergachtige landschappen van Mallorca. Dit is de realiteit voor degenen die wonen en werken in Palma de Mallorca, ook wel gewoon Palma genoemd. De hoofdstad van het eiland Mallorca biedt niet alleen een adembenemend uitzicht, maar ook een aangenaam klimaat, een rijke geschiedenis en een prachtige natuur. Het is geen verrassing dat Palma een populaire vakantiebestemming is, maar voor sommigen is het ook hun dagelijkse werkplek. Dromen over wonen en werken in een paradijselijke omgeving kan werkelijkheid worden, in Palma de Mallorca!

Inhoud:

Werken in Palma de Mallorca

Views of Palma de Mallorca

Palma de Mallorca is een prachtige stad met veel te bieden, niet alleen voor toeristen maar ook voor degenen die er werken. Of je nu op zoek bent naar een baan in de toeristische sector of in een andere branche, er zijn tal van mogelijkheden in Palma. Leer meer over de werkmogelijkheden en hoe je hier kunt werken in deze geweldige stad

Werkgelegenheid in Palma de Mallorca

Palma de Mallorca is een ware toeristische trekpleister. Het is dus niet verwonderlijk dat er veel banen in de toerismesector te vinden zijn. Palma is tevens de hoofdstad van het grootste eiland uit de eilandengroep, dus de bedrijvigheid is niet ver te zoeken.

Werk vinden in de modebranche zou niet moeilijk mogen zijn. Ook is handel doen in bijvoorbeeld boten heel erg populair; van aankoop, verkoop tot onderhoud. Maar ook heel wat internationale bedrijven hebben de weg gevonden naar Palma met talrijke werkmogelijkheden voor Nederlandstalige expats.

Een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is internet- telefoon- en elektronische diensten opereert er bijvoorbeeld sinds 2009. Er zijn ook andere internationale ondernemingen aanwezig waaronder tal van scholen die lessen verzorgen in verschillende talen.

Wat ook zeker niet over het hoofd gezien mogen worden zijn de BPO's (Business Proces Outsourcing) en de Shared Service Centers in Palma. Ook voor Nederlands sprekenden zijn er interessante banen te vinden en wel in verscheidene categorieën; van IT-specialist tot medewerker in Finance, Human resources, assurantie etc. Kijk voor jezelf maar verder op Alle Vacatures.

Solliciteren in Palma, Spanje

Misschien ben je al een leuke vacature tegengekomen. Maar hoe geschiedt het solliciteren in Spanje? Eigenlijk verschilt het niet veel met Nederland. Er wordt bijvoorbeeld een nette sollicitatiebrief met curriculum vitae verwacht.

Wat verder gebruikelijk is, is het vermelden van je paspoort- of identificatienummer en het meesturen van een pasfoto. Heb je deel genomen aan seminars, trainingen of stage gelopen in het buitenland? Vergeet niet om die ook te vermelden. Het sollicitatiegesprek verloopt meestal hartelijk maar zakelijk en soms wordt er bij hogere functies een psychologische test afgenomen.

Werkcultuur in Palma/ Spanje

Spanjaarden staan bekend als hartelijke en vriendelijke mensen. Dit weerspiegelt zich ook op de werkvloer. Desondanks gaat een bedrijf niet hierdoor inboeten aan professionaliteit en zakelijkheid. Men weet de balans goed te bewaren. Het wordt verder erg gewaardeerd als jij eerbied toont voor Spaanse gewoonten en gebruiken. Kraak deze niet af, wat je er ook van mocht vinden. De welbekende siësta, waarbij bedrijven voor ongeveer twee uren gedurende de werkdag gesloten zijn, wordt nog steeds door sommigen gehanteerd. Je kan dan op jouw eigen manier hier dankbaar gebruik van maken.

Het Spaanse arbeidsrecht

Een fulltime werkweek bestaat in Spanje uit doorgaans 40 uren en een werkdag mag niet langer dan 9 uren duren, tenzij je anders overeen bent gekomen in je arbeidscontract. Jaarlijks heb je recht op 22 verlofdagen en daarnaast kent de Spaanse kalender 14 officiële feestdagen. Het opzegtermijn is in Spanje ook sterk afhankelijk van het arbeidscontract en varieert tussen de 15 dagen en 6 maanden. Het minimumloon is gesteld op € 1050, maar expats verdienen vrijwel altijd meer. Dit levert in combinatie met de lage kosten voor levensonderhoud een goede uitkomst.

  • Opzegtermijn voor de werknemer: ≥ 15 dagen
  • Opzegtermijn voor de werkgever: ≥ 15 dagen

Netwerken in Palma de Mallorca

Het kost vanwege de aanwezige hartelijkheid en de ontspannen sfeer die er heerst niet al te veel moeite om iemand aan te spreken in Spanje. Hierdoor ontstaan er makkelijk verschillende netwerken. Het bruisende zakelijk leven zorgt er ook voor dat de nodige contacten worden gelegd en onderhouden. Verder is de favoriete sport voetbal. De stad kent twee voetbalclubs die meespelen in de Spaanse nationale competitie. Populaire plekken waar mensen ook graag samenkomen zijn ondermeer het wereldberoemde La Seu kathedraal en het gotische burcht Bellver.

Het leven als expat in Palma

Building in Palma de Mallorca

Word onderdeel van de internationale gemeenschap en ontdek wat het betekent om te leven als expat in de prachtige stad Palma de Mallorca. Van het vinden van de perfecte accommodatie, tot het ontdekken van leuke bezigheden en het leren van de Spaans taal, er is zoveel te ontdekken. Leer over de kosten voor levensonderhoud en hoe je kunt integreren in de lokale gemeenschap, in deze geweldige stad

Accommodatie vinden in Palma de Mallorca

Tegenwoordig is het internet bijna overal ter wereld het middel bij uitstek om een accommodatie te zoeken. Zo heb je de mogelijkheid om verschillende plekken virtueel te bekijken. Dit geld trouwens ook voor Palma de Mallorca.

Op onze website worden bijvoorbeeld leuke accommodaties aangeboden voor 650 euro per maand inclusief vaste lasten. Er wordt aangegeven dat je ook kunt huren vanaf 250 euro per maand.

Op Idealista begint het aanbod bij Euro 450, eventueel met behulp van een makelaar. Het is verder mogelijk om via dagbladen en pamfletten de huuradvertenties te bekijken. Tevens wordt niet elke woning gemeubileerd verhuurd.

De vaste lasten zijn ook niet altijd inbegrepen in de prijs. Laat een huurcontract maken waarin alles precies wordt vastgesteld. Het is mogelijk om rechtstreeks van de eigenaar te huren maar in bepaalde gevallen is het raadzaam om een makelaar erbij te roepen. Bepaalde websites die accommodaties adverteren bieden deze mogelijkheid ook aan. Probeer de woning eerst te bezoeken alvorens je akkoord gaat met de huurvoorwaarden.

Leuke bezigheden in Palma de Mallorca

Levendigheid is er de hele dag in Palma. Er zijn overdag voldoende bezienswaardigheden en discotheken draaien door tot in de ochtenduren. Zoals je van een toeristische trekpleister kan verwachten, zijn er tal van activiteiten om te ondernemen.

Van bijvoorbeeld lunchen in een eenvoudig café tot dineren en winkelen in stijl . Via een stedentrip verken je deze intacte stad middels het bezoeken van unieke historische plekken zoals het bekende Es Baluard museum, het prachtige Fundació la Caixa gebouw of één van de talrijke galerijen die zowel nationale als internationale kunstwerken tentoonstellen.

Internationale gemeenschappen

Spanje valt in de top drie van meest favoriete plekken van expats. Ook in Palma de Mallorca komen mensen vanuit de verschillende landen om een bestaan op te bouwen. Je zal je dus niet makkelijk een vreemdeling voelen aangezien er zoveel andere buitenlanders aanwezig zijn, waaronder Nederlanders. Volgens één bron wonen er ongeveer 5000 Nederlanders in Mallorca. Ze zijn aktief op sociale media en je kan onder andere op deze manier contact leggen. Op Facebook heb je ook de page van het Nederlands Consulaat in Palma de Mallorca, inclusief telefoonnummer.

Kosten voor levensonderhoud

Spanje staat bekend als een relatief betaalbaar land in vergelijking met West-Europa. We hebben al gezien dat zelfs in zo een drukbezochte stad als Palma de Mallorca accommodaties worden aangeboden vanaf € 250, €450 en €650.

Aan vaste lasten (elektriciteit, verwarming, water en afval) ben je maandelijks ongeveer Euro 120 kwijt. Met betrekking tot prijzen in de supermarkt betaal je voor 12 eieren ongeveer Euro 1.20, voor 1 liter melk ongeveer €,0.82 en. 500 gram vers wit brood €1.20. De prijzen variëren ook per supermarkt.

Spaans leren

Afhankelijk van de functie die je gaat bekleden kan het soms nodig zijn om Spaans te leren. Er zijn wel buitenlanders in de stad met wie je in het Engels of soms zelfs Nederlands kan communiceren. Veel mensen uit de lokale bevolking kunnen ook een woordje Engels praten.

Het Spaans is desalniettemin een wereldtaal en je zult dus zeker profijt hebben wanneer je het onder de knie krijgt. Dit kan je online doen en in je eigen tijd. Maar je kan natuurlijk bij één van vele de taalscholen terecht.

Verhuizen naar Palma

Bij een verhuizing naar Palma de Mallorca staan er een aantal administratieve taken op je te wachten. Maar geen zorgen, met de juiste informatie en voorbereiding is alles haalbaar. Hier is een selectie van zaken waar je aan moet denken en waar je ze kunt regelen.

Streets of Palma de Mallorca

Aankomst en registratie

Spanje is een lid van de Europese Unie en je hebt daarom als Nederlander geen visum nodig om het binnen te komen. Het lidmaatschap waarborgt ook dat jij zonder een werkvergunning in het land mag werken. Na je aankomst mag je 183 dagen ongeregistreerd in het land verblijven.

Na verloop van deze 183 dagen dien je je wel aan te melden bij de vreemdelingendienst, waarna je in aanmerking komt voor een verblijfskaart. Je vraagt hiervoor eerst een identificatienummer aan. Dat kan gewoon in Nederland via het Spaanse consulaat.

  • Je vraagt eerst een identificatienummer aan
  • Hiermee meldt je je aan bij de vreemdelingendienst om een verblijfskaart te ontvangen

Een bankrekening openen

Wanneer je in het buitenland gaat werken, heb je naast je verblijf regelingen ook een lokale bankrekening nodig. Ga na of jouw huidige bank ook lokaal opereert en welke service zij jou hieromtrent kunnen bieden. Het is verder ook geen moeilijkheid aangezien de EU regelgevingen ook dit proces hebben versoepeld.

De enige documenten die je nodig hebt zijn: het identificatienummer of NIE, je paspoort, Spaans adres en je rekeningafschrift met daarop jouw Nederlands adres vermeld. Als alles in orde is, ontvang je na enkele dagen je bankpas.

Medische verzekering

Een ongeluk schuilt in een klein hoekje en daarom hebben wij waar we ons ook bevinden een adequate medische dekking nodig. Je zal meer dan je Europese verzekeringskaart nodig hebben aangezien je verblijf voor een langere periode zal zijn.

Je kan in Spanje dan terug vallen op de Seguridad Social, dat neerkomt op medische basis verzekering. De premie hiervoor wordt door de werkgever afgedragen. Je draagt de premie zelf af indien je zelfstandig opereert. Naast de Seguridad Social is een particuliere ziektekostenverzekeringverzekering ook mogelijk.

Belasting en sociale lasten

In elk land wordt er belasting betaald. In Spanje dien je aan je fiscale plichten te voldoen nadat je meer dan 182 dagen verblijf in het land hebt gehouden. Voor je fiscale zaken heb je het eerder aangehaalde NIE of identificatienummer nodig. Je loonbelasting wordt door je werkgever ingehouden en afgedragen. Zelfstandige ondernemers dienen de inhouding en afdracht zelf te verrichten. Het percentage van je inkomen dat belast wordt ligt tussen 19% en 45%. Je bent verder tussen 1.7% en 4.7% kwijt aan sociale lasten.

Waarom Palma de Mallorca het proberen waard is

Palma de Mallorca biedt aan zowel werkzoekenden als zij die zelfstandig willen opereren genoeg interessante kansen. Er zijn verscheidene branches waarin je je geluk kan uitproberen en uiteraard kan slagen. Je wordt daarnaast te werk gesteld op een prachtig toeristisch eiland waarvan het bezoeken ervan voor velen nog een droom is. De redelijke kosten voor levensonderhoud in Spanje maken deze plek daarnaast nog aantrekkelijk. Dankzij al deze voordelen zal het besluit om in Palma de Mallorca je carrière te vervolgen jou zeker geen windeieren leggen.

Publicatie datum 28.08.2020
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen

Cookies

Om Werkeninhetbuitenland goed te laten functioneren gebruiken wij cookies. Door gebruik te maken van deze website, geeft je toestemming voor het gebruik van cookies.