10 dingen die je veranderen na een verhuizing naar het buitenland

moving abroad Er wordt vaak gezegd dat wij mensen een product van onze samenleving zijn. Het is daarom logisch dat wij na een verhuizing ook door die nieuwe omgeving gevormd worden. Door bijvoorbeeld naar een gebied te verhuizen waar de zon meer schijnt, kunnen we een natuurlijk tintje gaan ontwikkelen. Maar naast de uiterlijke veranderingen, kunnen we ook innerlijk gaan verschillen. Ook op het gebied van onze gewoonten en gebruiken kunnen we ons naarmate we ergens anders vertoeven, ook steeds meer gaan aanpassen aan onze nieuwe omgeving. Er zijn bepaalde gebieden waar we het meest veranderen. Je wordt als het ware nooit meer hetzelfde. Gelukkig kunnen wij als mensen ons makkelijk aanpassen en heel veel leren van de nieuwe omgeving. Het leuke is dat er overal ter wereld wel iets te leren valt. Gelukkig, want je neemt sowieso wat over van je nieuwe plek!

1. Eten

Eten en eetgewoonten zijn overal ter wereld anders. In het ene land wordt het eten tijdens het bereiden bijvoorbeeld veel gebakken en in het ander land houdt men misschien meer van gestoofd voedsel. Voedingsproducten verschillen ook overal ter wereld. Over het algemeen koken Nederlanders bijvoorbeeld minder gekruid vergeleken met Aziaten. We gebruiken ook vrijwel altijd bestek bij het eten (behalve misschien bij bepaalde fastfood soorten), maar in India is het dan weer heel normaal om bepaalde gerechten met de handen te eten. Of zoals men in China doet, met stokjes; iets wat voor ons misschien heel onhandig is. Ook elders in Europa verschillen gerechten en eetgewoonten soms hemelsbreed. Het is te verwachten dat je na een verblijf in een land met andere eetgewoonten ook hiervan wat overneemt. Misschien krijg je de smaak goed te pakken en bereid je je eten voortaan altijd naar de gewoonten van dat gastland.

2. Kleding

Een ander punt waar het ook een wereld van verschil kan zijn, is de manier waarop wij ons kleden. Het klimaat oefent natuurlijk veel invloed uit op de manier waarop jij je kleedt, maar er zijn ook andere factoren die hierbij een rol spelen. Kleding is onomwonden verbonden met de cultuur. Wanneer je daarom in een ander cultuur terecht komt, is het dus te verwachten dat ook de kleding hier anders is. In warmere streken is het bijvoorbeeld normaal dat men iets meer onthullend draagt vanwege het weer. Bepaalde landen in Afrika, Azië, Zuid-Amerika en zelfs Europa staan bekend om hun fleurige kleuren. In andere landen is men ook gewend om zich heel formeel op de werkvloer te kleden. Deze zijn allemaal zaken die jou niet onopgemerkt voorbij gaan. Laat je maar inspireren en ontwikkel op deze manier je eigen unieke stijl.

3. Nieuwe taal

Taal is een van onze belangrijkste communicatiemiddelen. Aangezien er niet zoveel landen zijn waar het Nederlands als de officiële voertaal geldt, is de kans groot dat jij in het buitenland met een andere taal of dialect geconfronteerd wordt. De kans dat jij wat van de nieuwe taal oppikt is groot, zelfs wanneer het voor je baan geen vereiste is om de nieuwe taal te leren. De namen van gerechten, plaatsen of gebruiken; je zal na verloop van tijd waarschijnlijk niet eens de moeite doen om de Nederlandse benaming te gebruiken. Meertaligheid in een steeds meer globaliserende wereld is sowieso een pluspunt op jouw curriculum vitae, dus komt dit zeker goed van pas. Ook kan de manier van communiceren heel anders zijn in een bepaald land. Italianen staan er bijvoorbeeld om bekend dat ze veel met gebaren praten, een gewoonte dat door buitenlanders erg geadoreerd en soms overgenomen wordt.

4. Zelfstandigheid en zelfverzekerdheid aanleren

Zelfstandigheid heeft te maken met het vermogen om dingen in je eentje klaar te spelen. Zelfverzekerdheid is het geloof dat je die dingen aankan. Deze twee begrippen gaan dus bijna hand in hand en zijn een een must om in het buitenland te overleven. Al bij de overweging om de stap te zetten komen deze eigenschappen je goed van pas. Eenmaal in het buitenland zal je merken dat je steeds meer een beroep op beide zal moeten doen. Over de grens heb je minder mensen op wie terug kunt vallen en zal je vaker in je eentje de draad moeten oppakken. Ook is niet alles overal zo georganiseerd als in Nederland en vergt het soms wat moeite om dingen uit te zoeken; vaak in je eentje. Maar aan het einde van je traject bouw je eigenschappen op die jou overal en altijd in het leven zullen helpen.

5. Nieuwe vrienden

Friends travelling Wij mensen beïnvloeden elkaar over en weer. Het is vrijwel onmogelijk om met een geheel nieuwe groep mensen om te gaan en niets van hen over te nemen. Omgekeerd zal jij hen ook beïnvloeden. Hun zienswijze en de manier waarop zij tegen het leven aankijken kan een positief effect op jou hebben. In landen waar er misschien minder economisch zekerheid heerst, hechten de mensen vaak meer waarde aan dingen die jij als alledaags beschouwt. Maar hiernaast zal je ook veel oppikken van hun gewoonten en cultuur. De kans is ook groot dat je kennis van een mondiale cultuur opdoet, aangezien je als expat vaak ook met expats uit andere landen zult optrekken. Natuurlijk zal niet alles wat je meemaakt altijd positief zijn, maar je kunt altijd een positieve wending hieraan geven door het als een leermoment te beschouwen.

6. Andere werkcultuur

De 'wonen en werken' artikelen per stad en land op Workwide laten zien dat de werkcultuur overal kan verschillen. In het ene land is men meer vrij en ontspannen op de werkvloer, en in het andere formeler. De manier van pauzeren en lunchen kan ook enorm verschillen. In Spanje heb je bijvoorbeeld de siësta die nog steeds door bepaalde bedrijven gehanteerd wordt. Ook de hiërarchie op de werkvloer kan soms enorm verschillen met Nederland. Gelukkig hanteren de meeste Shared Service Centers (SSC) en Business Process Outsourcing (BPO) vaak een min of meer algemene werkcultuur waarin jij je makkelijk kan aansluiten. Of je nu helpt met de finance, technische assistentie of customer care; de meeste SSC's en BPO's bieden wel een fijne werkcultuur aan waar de werksfeer vooral een internationaal zakelijk karakter heeft. Je kan verwachten dat zulke multiculturele werkverbanden zeker jouw tolerantie ten opzichte van andere culturen kan vergroten.

7. Het land zelf

Naast de mensen met wie je samenwerkt kom je ook met andere aspecten van het gastland in aanraking. Je komt een totaal andere cultuur tegen met andere gewoonten en gebruiken. Deze gebruiken zullen zeker invloed hebben op jouw dagelijkse bezigheden, omdat jij nou eenmaal een deel van die samenleving uitmaakt. In Nederland zijn we over het algemeen heel punctueel, geordend en zeer schematisch. Bepaalde mensen weten 's ochtends al hoe hun hele dag er uit zal zien. Je zal merken dat men buiten de grenzen veel minder strak is en wat relaxter met het leven omgaat. Het kan jou ook leren om je minder zorgen te maken wanneer de dingen niet zoals gepland gaan. Ook andere gewoonten met betrekking tot de hartelijkheid, zelfs bij formele ontmoetingen zullen jou niet onopvallend voorbij gaan. Het land zal zeker een fijne stempel op je drukken.

8. Andere woon- en leefgewoonten

Hoe mensen over de hele wereld wonen, hangt vaak af van de ruimte die zij tot hun beschikking hebben. Op het platteland wonen mensen bijvoorbeeld vaak ruimer dan in de stad, aangezien er meer mensen in de stad wonen. De woon- en leefgewoonten verschillen ook overal ter wereld. Ook de inrichting van de woningen kan in het buitenland heel anders zijn. Het kan zijn dat jij je zal moeten aanpassen, maar dat neem je natuurlijk voor lief. In het buitenland kan je misschien nieuwe vormen van inrichten leren en jouw creativiteit ook hierbij toepassen. Je zou door de verhuizing andere slimme manieren van opbergen kunnen ontdekken of hoe je effectiever de huishouding kan doen. Hetzelfde geldt voor boodschappen doen. Daar zal je vaak leren wat op jezelf wonen betekent. Hierdoor leer je om in je eentje alles te doen en niet afhankelijk te zijn.

9. Muziek en dans

Je zal het in het begin van je verhuizing waarschijnlijk druk hebben, aangezien er veel geregeld moet worden. Hierna wordt het wat rustiger en heb je op bepaalde dagen misschien zelfs een leeg schema. Dit geeft je de ruimte en mogelijkheid om een nieuwe hobby te leren en nieuwe interesses te ontdekken. Een gebied om te ontdekken, is muziek en dans. Je zal andere muzieksoorten ontdekken en zeker ook nieuwe dansstijlen. Naarmate jij je meer hierin verdiept, zal je het beter begrijpen en intens van deze nieuwe facetten van het land genieten. Een nieuwe hobby beoefenen is tevens een manier om andere mensen te leren kennen. Zelfs wanneer je opnieuw emigreert, zal de liefde die je voor de muziek en dans hebt ontwikkeld, niet verdwijnen. Je kunt thuis heel wat indruk maken met je nieuwe danspasjes.

10 A new me!

Je verhuizing zal zeker een impact op je hebben. Je maakt een hele zelfontwikkeling mee doordat je jezelf op een nieuwe manier leert kennen. Zo zal je zelfverzekerdheid zeker een boost krijgen doordat je in je eentje leert bergen te verzetten. Je aanpassingsvermogen neem tevens toe; iets wat jou op de werkvloer en in de maatschappij over het algemeen voordelen zal werpen. Je curriculum vitae zal nu zeker zwaarder dan voorheen wegen. Het voordeel van een nieuwe taal legt hierbij ook wat gewicht in de schaal. Je leert ook om je minder zorgen te maken om kleinigheden, doordat je hebt geleerd wat echt belangrijk is in het leven. Ook op cultureel gebied is het een verrijking aangezien je kennis maakt met andere muziek, dans en eten. Met het totaal van wat je aan kennis opdoet, is het bijna onmogelijk dat je geen metamorfose doormaakt!
Publicatie datum 06.11.2019
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen