Een verhuizing naar het buitenland gaat gepaard met de nodige bureaucratie. Voor de een obstakel, voor de ander een uitdaging. Hoe dan ook, wij helpen je graag op weg en geven tips hoe je het beste om kunt gaan met ‘het papierwerk’. In dit artikel leggen we uit hoe het zit met je zorgverzekering wanneer je verhuist naar het buitenland.
De Nederlandse zorgverzekering kan in het algeheel gezien worden als een van de betere ter wereld. Iedereen die werkt in Nederland of een inkomen heeft, is verzekerd via de zogenaamde
Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en de
Zorgverzekeringswet (ZVW). Wanneer je beslist te vertrekken naar het buitenland zal deze komen te gevallen. Althans, in de meeste gevallen…
Belangrijk om uit te zoeken
Wanneer je (definitief) emigreert, zal er een zorgverzekering afgesloten moeten worden in het land van bestemming. Hoe dit in z’n werking gaat is per land verschillend en daarom is het raadzaam om voorafgaand van het vertrek te onderzoeken hoe o.a. het ziekenfonds en de gezondheidszorg zijn geregeld op jouw bestemming. Let daarbij ook op tandheelkunde. Dit is in het buitenland zelden inbegrepen in een verzekeringspakket. Ook belangrijk om uit te zoeken: de particuliere zorgverzekering. Er zijn veel landen waar de wettelijk geregelde ziektekosten een stuk minder dekken dan dat wij in Nederland gewend zijn. Let hier dus op!
Minder dan een jaar naar het buitenland
Indien je tijdelijk naar het buitenland vertrekt (bijv. voor studie, seizoenswerk ) liggen de kaarten anders. Je kunt jezelf dan de volgende vragen stellen:
- Hoelang ga ik in het buitenland wonen?
- Ga ik werken in buitenland?
- In welk land gaat men wonen i.v.m. zorgverzekering
Het eerste punt is belangrijk. Ga je minder dan een jaar in het buitenland wonen, dan kan je namelijk gewoon verzekerd blijven bij je Nederlandse zorgverzekeraar. Het is echter wel zo dat wanneer je gaat werken voor een baas in het buitenland, deze alsnog komt te vervallen. Ten slotte is het belangrijk om te weten of jouw bestemming een verdrag heeft met Nederland. Denk aan de Europese Unie. Ga je wonen in een EU-land dan blijf je het recht behouden om in Nederland verzekert te zijn.
Nauwkeurig uitzoeken
Er komt dus een hoop bureaucratie bij kijken. Om dit allemaal zo zorgvuldig mogelijk te doen, is het natuurlijk belangrijk dat je voor vertrek alles nauwkeurig uitzoekt. Maak een checklist met vragen en zoek contact met instanties zoals
de Nederlandse ambassade of het
Zorginstituut Nederland (voorheen College voor Zorgverzekeringen). Zij kunnen je verder op weg helpen met specifieke vragen betreft de zorgverzekering.
Succes met de voorbereidingen van jouw avontuur in het buitenland!