8 Redenen waarom je die baan niet hebt gekregen

Een afwijzing ontvangen na een sollicitatiegesprek voor een specifieke baan is een onvermijdelijk onderdeel van je zoektocht naar een baan. Het is nooit een aangename ervaring, het is eenvoudig om je gefrustreerd en verslagen te voelen, vooral als het onduidelijk is waarom je die baan dan toch niet hebt gekregen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat er verschillende factoren zijn die een impact hebben op het in dienst name proces. Terwijl sommige afhangen van hoe goed jouw interview ging, zijn er andere die moeilijker te voorspellen of te controleren zijn. Dus als je onlangs de ervaring hebt gehad in het ontvangen van een afwijzing, en je die baan die je ontzettend graag wou toch niet kreeg, zijn er hier 8 redenen waarom dit misschien zo is:    

1. Jouw beschikbaarheid stemde niet overeen met hun plannen

vrouw kijkt door een raamBedrijven hebben vaak zo snel mogelijk nieuw talent nodig. Hoewel ze rekening houden met het feit dat kandidaten enige tijd nodig hebben om te verhuizen of om te voldoen aan de ontslagtermijn die bij hun huidige arbeidsovereenkomst werd vastgelegd, komt het vaak voor dat ze besluiten om met die kandidaat in zee te gaan die zowel past bij het profiel en ook op korte termijn kan beginnen. Als ze bovendien niet flexibel kunnen zijn en hun nieuwe collega op een specifieke datum nodig hebben, verwachten ze van kandidaten dat ze deze vereiste respecteren. Dit betekent - als je geïnteresseerd bent in een functie, maar niet zeker weet of het bedrijf flexibel kan zijn of je op de aangegeven datum zou kunnen beginnen, stuur dan toch je cv en sollicitatiebrief, maar hou dit element in gedachten.  

2. Je cv is niet afgestemd op de baan- of je profiel is niet dat waarnaar ze echt op zoek zijn

Je cv en sollicitatiebrief zijn de eerste stappen naar een sollicitatiegesprek en zijn de eerste indruk die een recruiter van je heeft. Als je cv niet goed gestructureerd is of niet is afgestemd op de functie waarvoor je solliciteert - inclusief die gewenste trefwoorden, vaardigheden en capaciteiten - kom je misschien niet eens bij de eerste stap van het proces. Het maken van een cv en begeleidende brief waarmee je jezelf kunt onderscheiden van andere sollicitanten (met een sterke introductie en relevante informatie) is essentieel om de aandacht van de recruiter of de personeelsmanager te trekken. Aan de andere kant kan het voorkomen dat jouw profiel niet is wat de organisatie echt zoekt. En dat is goed! Misschien heb je gesolliciteerd op een baan waarvoor je overgekwalificeerd bent. Of je harde vaardigheden komen niet overeen met wat ze echt nodig hebben. Sta er niet te lang bij stil.  

3. Je was niet goed genoeg voorbereid voor het interview

De voorbereiding voor het interview is even belangrijk als in het interview op zich. Je moet je speech voorbereiden met betrekking tot jouw ervaring en vaardigheden en daarbovenop ook aantonen dat je de organisatie kent. Veel recruiters stellen zelfs vragen om de kandidaten te testen om er zo achter te komen of ze de tijd hebben genomen om speurwerk te doen en meer te weten te komen over het bedrijf en de baan en of ze oprecht geïnteresseerd zijn om daar daadwerkelijk te werken. *Advies: doe gewoon wat onderzoek naar basisinformatie zoals wie de CEO is, hun doelen, missie en waarden, hun cultuur en wat de rol inhoudt. Dit is genoeg om je interesse te tonen en indruk te maken op de recruiter.  

4. Gebrek aan culturele fit

Zoals een website niet alles over een bedrijf vertelt, doet je cv dat ook niet over jou. De culturele fit wordt voor de meeste bedrijven als essentieel beschouwd, en er is hier maar één groot advies: vat dit soort afwijzing niet persoonlijk op. Als ze denken dat je niet goed bij hen past, doen ze je misschien een plezier door je de baan niet te geven (aangezien ze misschien ook niet de juiste groep voor jou zijn!)  

5. Je was niet gepassioneerd genoeg

Recruiters kunnen voelen wanneer een kandidaat enthousiast is of niet voor de rol. Zoals eerder vermeld, wil een bedrijf een nieuwe collega vinden die voorbereid is voor de baan, past in de cultuur plus ook enthousiasme en passie toont voor haar/zijn werk. Kandidaten die aangeven hoe enthousiast en gretig ze zijn voor de functie, hebben meer kans om in overweging te worden genomen ten opzichte van degenen die niet deelnemen of slechts korte antwoorden geven op een interview. Bovendien is het altijd een goede gewoonte om na het sollicitatiegesprek een bedankbericht te sturen om jouw interesse in de baan te uiten en een slotverklaring neer te schrijven over waarom jij DE kandidaat bent.  

6. Het bedrijf besloot om intern aan te werven

Het vinden van een baan kan nog uitdagender worden wanneer interne kandidaten (werknemers die er al werken) ook geïnteresseerd zijn in de functie. Wanneer dit gebeurt, kan een recruiter hen grondig overwegen voor de rol, aangezien het bedrijf hun potentieel kent en al heeft geïnvesteerd in training en ontwikkeling van hun vaardigheden. Het is echter goed om te weten dat in deze situatie veel bedrijven de ontvangen cv's bewaren voor een andere gelegenheid, of ze zelfs doorgeven binnen de organisatie.  

7. Gebrek aan referenties

Referenties kunnen zeer nuttig zijn voor recruiters wanneer ze nog een laatste doorslaggevende reden nodig hebben om hen te overtuigen een specifieke kandidaat aan te nemen. Het ontbreken of niet verstrekken van referenties kan van invloed zijn op jouw geschiktheid voor de functie, vooral als het om een hooggespecialiseerde functie gaat. Om dit op te lossen, kun je contact opnemen met voormalige of huidige collega's of managers die bereid zijn om jou voor de baan aan te bevelen of jouw vaardigheden en capaciteiten te bevestigen. Als het een instapfunctie is, zijn ook oud-hoogleraren of collega's betrouwbare bronnen. De juiste mensen om een ​​referentie vragen, kan de kwaliteit van de aanbevelingen aanzienlijk beïnvloeden en je dan ook helpen om aangenomen te worden. Zorg ervoor dat ze op de hoogte zijn van de baan waarop je solliciteert, zodat ze de aanbeveling ook kunnen afstemmen op de functie.  

8. Vacature gesloten - Er kwam iemand beter langs, of het bedrijf besloot niet verder te gaan

Er zijn altijd dingen die gewoon buiten onze controle liggen. Hoewel je een sterk cv hebt en uitstekend presteert bij een sollicitatiegesprek, is de concurrentie soms te sterk en komt er ineens iemand beter langs. Maar onthoud voordat je aan je vaardigheden gaat twijfelen: niet gekozen worden, betekent niet dat je niet goed genoeg bent in wat je doet. De realiteit is dat recruiters het tegenwoordig nog moeilijker hebben om te beslissen welke kandidaat het beste is voor de functie, omdat online recruitment het solliciteren voor banen veel toegankelijker heeft gemaakt voor iedereen. Het kan echter ook zo zijn dat het bedrijf de aanwerving tijdelijk stopzet of heroverweegt vanwege verschillende omstandigheden die rechtstreeks van invloed zijn op het proces: onvoldoende budget, een wereldwijd evenement (zoals de pandemie) of een volledige herstructurering van team- of afdeling.  

Heb je de baan niet gekregen? Blijven gaan!

De manier waarop we omgaan met een afwijzing van een baan is net zo belangrijk als onze ervaring en vaardigheden op ons cv. Als je het je zelfvertrouwen negatief laat beïnvloeden en je laat twijfelen aan je capaciteiten, zal het je prestaties in toekomstige interviews beïnvloeden. Blijf positief en probeer altijd om van een ervaring te leren!
Publicatie datum 07.09.2021
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen