Iedereen wil natuurlijk zo min mogelijk hindernissen ondervinden tijdens het proces van emigreren. Een voor de hand liggende manier om hindernissen te voorkomen, is om aan de voorwaarden te voldoen. Eén is dus de leeftijd. Zelfs als je de leeftijd bereikt hebt, betekent dit niet dat je rijp of volwassen genoeg bent om de stap te nemen. Laten wij dus kijken naar enkele leeftijdsfacetten die een rol spelen bij emigratie.
Minimum leeftijd om te reizen
Er moet eerst gekeken worden naar wat er wettelijk is vastgesteld. Om te emigreren moet je allereerst kunnen reizen naar een ander land. Om zelfstandig per vliegtuig te kunnen reizen moet je alvast minstens achttien jaar oud zijn, volwassen dus.
Indien jonger, is er wettelijke toestemming van de ouders vereist dat geschiedt door het invullen van een toestemmingsformulier. Vanaf achttien jaar is het ook toegestaan om op jezelf te wonen.
Dus men krijgt al een grote mate van zelfstandigheid om beslissingen te nemen bij het behalen van het achttiende levensjaar. Ook voor werken hoeft er bijvoorbeeld geen wettelijke toestemming van de ouders te komen. Het is daarom raadzaam om tenminste deze leeftijd bereikt te hebben alvorens je besluit om te emigreren. Het zou knap lastig zijn indien je vanuit het buitenland eerst toestemming moet vragen eer je je zaken kan regelen.
Het land waarnaar je emigreert
Of je op jezelf kan gaan wonen in een ander land, hangt natuurlijk ook veel af van de regels van dat land zelf. Wat zijn hun voorwaarden met betrekking tot emigratie? Hebben ze een soepel of juist streng emigratiebeleid? Niet in elk land wordt je bijvoorbeeld vanaf je achttiende wettelijk volwassenen geacht. Bepaalde landen hanteren de leeftijd van 21 om als volledig wettelijk aansprakelijk te kunnen optreden.
Het nog niet hebben bereikt van de 21-jarige leeftijd kan dus een barrière vormen in bepaalde landen. Indien je toch een verblijfsvergunning zou krijgen, zou dit toch nog bepaalde barricades kunnen opwerpen. Je zou voor het doen van bepaalde zaken nog steeds afhankelijk zijn van anderen. Controleer dus ook eerst de vereisten van het land waar jij naar toe wilt emigreren en voorkom veel ongemakken op deze manier.
Sterk karakter
Volwassen gedrag komt niet automatisch met het bereiken van een bepaalde leeftijd. Belangrijker dan hoe oud jij op papier bent, is hoe oud je in je denken bent. Dit verschilt per mens. Hetzelfde geldt voor karakteristieken. Je zal een sterke persoonlijkheid moeten ontwikkelen alvorens je in een ander land op jezelf kan gaan wonen. Informeel zijn er dus karakteristieken die jij eerst moet hebben om te kunnen emigreren.
Heb doorzettingsvermogen: Een internationale verhuizing gaat vaak niet van een leien dakje. Het kan je doorzettingsvermogen tot het uiterste testen. Je zult tevens gegarandeerd vaak in contact komen met vreemden, dus het is aangeraden om assertief en extravert te zijn. Hierbij aangevuld is het ook vereist om sociaal bewogen te zijn en niet bang om op mensen af te stappen. Vergeet ook niet om een grote dosis aan zelfverzekerdheid mee te nemen.
Reden van emigratie
De reden waarom je wilt verhuizen naar een ander land speelt ook een belangrijke rol met betrekking tot je leeftijdgrens. Indien je bijvoorbeeld tijdelijk voor studie naar het buitenland gaat, zijn de leeftijdvoorwaarden natuurlijk anders dan bij emigratie voor werkdoeleinden. Dit ligt voor de hand. Een student heeft natuurlijk een lagere leeftijdsgrens. Indien je echter een bedrijf wilt gaan opzetten in een ander land zal je sowieso al wettelijk volwassen moeten zijn.
Andere facetten van volwassenheid
Naast de wettelijke leeftijdgrens dien je ook met andere persoonlijke dingen rekening te houden. Je bent niet automatisch zelfstandig op je achttiende. Het is misschien beter om eerst in eigen land jezelf te testen door in Nederland op jezelf te gaan wonen. Zo ontdek je in een vertrouwde omgeving wat de verassingen zijn van een zelfstandig leven alvorens je emigreert.
Bereid je dus voor door aan jezelf te werken!