6 huurfraudes die je droomverhuis naar het buitenland kunnen verpesten!
Een van de grootste en moeilijkste dingen wanneer je naar het buitenland verhuist, is het vinden van een woning. De huur zal ongetwijfeld het grootste deel van je budget opslokken en het kan overweldigend zijn om te weten waar je wilt wonen, wat het kan kosten en wie je kunt vertrouwen. Helaas zijn er oplichters die gebruik maken van je onwetendheid en haast bij het zoeken naar een woning in het nieuwe land. Alles om jouw geld afhandig te maken.
Hier zijn onze top 6 grootste flat-zoek-avonturen vol valstrikken en bedrog
Geen zorgen, wij helpen je! We hebben zes van de meest voorkomende oplichterspraktijken, waar je voor moet oppassen als je op zoek bent naar een appartement in het buitenland, op een rijtje gezet. Je kunt hier zelfs veilige, vertrouwde verhuurders en appartementen vinden door onze samenwerking met een aantal van de grootste namen in de sector.
De "Eerst betalen, dan contract" huisbaas
In een perfecte wereld zouden alle huisbazen eerlijk, aangenaam en gemakkelijk in de omgang moeten zijn. Maar helaas, we leven in de echte wereld! Er zijn sluwe vossen die beweren dat ze een appartement hebben, om er vervolgens achter te komen dat dat niet zo is. Denk er altijd aan dat je je huur of aanbetaling pas moet betalen na een grondige rondleiding door de woning en als je de sleutels in handen hebt.
Als de verhuurder staat te popelen om zijn zakken te vullen voordat hij een contract ondertekent, is dat het teken om je wenkbrauwen op te trekken. Misschien overhaasten ze de deal en fluisteren ze dat anderen in de rij staan voor hetzelfde pand, maar dat ze jou leuker vinden - maar alleen als je vooruit betaalt.
De "Mijn-kleuter-Deed-De-Papieren"-lease
Slimme oplichters kunnen net zo creatief en overtuigend zijn als een verkoper van tweedehands auto's op commissiebasis. Ze kunnen je zelfs een kopie van het leasecontract geven om je vertrouwen te winnen.
Wees waakzaam bij het scannen van deze documenten. Slechte spelling en grammatica zijn duidelijke aanwijzingen. Let ook op ontbrekende of fictieve huuradressen en persoonlijke informatie. Als het contract eruitziet alsof het tijdens een lunchpauze in elkaar is geflanst, is dat waarschijnlijk ook zo.
De onzichtbare huisbaas
Stel je voor dat je je appartement verhuurt. Je zou zeker je potentiële huurder willen ontmoeten, toch? Het is tweerichtingsverkeer.
De verhuurder heeft misschien niet de kans om je persoonlijk te ontmoeten als ze in een ander land zijn, maar ze zouden op zijn minst graag een videogesprek willen voeren. Dit geeft ze een gevoel van wie je bent en geeft je een virtuele rondleiding door het appartement.
Als de huisbaas vol smoesjes zit waarom hij het appartement niet kan laten zien of niet geïnteresseerd lijkt in videochatten, dan is dat het teken om je zorgen te maken.
Het prijskaartje "te mooi om waar te zijn"
Ken je het gezegde: "Als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook"? Nou, deze oude wijsheid klinkt luid en waar, vooral in onze context. Als het appartement dat je op het oog hebt een koopje lijkt, kan dat een teken van vals spel zijn.
In plaats van een vreugdedansje te doen en impulsief ja te zeggen tegen de verdacht lage prijs, moet je even nadenken. Vergelijk prijzen van vergelijkbare appartementen in hetzelfde gebied om een idee te krijgen van wat je zou moeten betalen.
De "No-Questions-Asked" Verhuurder
Een prijzenswaardige verhuurder koestert zijn eigendom en zou het niet durven verhuren aan iemand die onverantwoordelijk, financieel onstabiel of onbetrouwbaar is. Zet je daarom schrap om bepaalde documenten voor te leggen die je verhuur geloofwaardigheid garanderen, zoals:
- Persoonlijke identiteitskaart
- Werk of studiebewijs
- Bewijs van inkomen
Als de verhuurder je niet screent, moeten de alarmbellen gaan rinkelen. Je hebt misschien te maken met een fraudeur. Maar vergeet niet dat te veel enthousiasme van hun kant om je documenten in handen te krijgen ook een gemaskeerde poging kan zijn om je identiteit te stelen. Als je twijfelt, aarzel dan niet om te vragen waar ze je documenten voor nodig hebben en waarom. Als hun antwoord ontwijkend of geïrriteerd is, of gewoon niet klopt, is het tijd om beleefd te stoppen.
De "Hou De Waarborg" Verhuurder
Een waarborgsom is een bedrag dat de huurder aan het begin van de huurperiode aan de verhuurder betaalt en dat aan het einde van de huurperiode wordt teruggegeven, op voorwaarde dat de huurder de woning in een goede staat achterlaat.
Omdat de regels en wetten rond waarborgsommen per land sterk kunnen verschillen, moet je ervoor zorgen dat duidelijk in het contract staat wanneer je de waarborg terugkrijgt. Loop samen met je huisbaas door de woning en fotografeer eventuele schade. Zo weet je wat er was toen je er introk en welke schade er eventueel is ontstaan tijdens je verblijf.
Gebruik deze tips om veilig te blijven
Blijf uit de buurt van deze sluwe zwendelpraktijken en hou je zoektocht naar een appartement veilig. Waarom vind je je nieuwe huis niet via Workwide voor een extra veiligheidslaag? Bekijk hier de leegstaande, gescreende en veilige overzeese woningen. Blijf alert en veel succes!
Psst... naast huisvestingsfraude zijn er nog andere soorten fraude waar je voor moet oppassen als je naar het buitenland verhuist.