Oplichting bij verhuizing voorkomen

Een minder leuk neveneffect aan het verhuizen naar het buitenland, is dat sommige mensen misschien van jou willen profiteren. Het slachtoffer worden van oplichterij kan iedereen overkomen. Maar als een expat is het mogelijk dat je nog net iets kwetsbaarder bent, daar je nog niet weet hoe de bureaucratie en het algemene systeem werkt. Daarom kan het een goed idee zijn om in je nieuwe thuisland aan te komen met een zekere dosis gezonde twijfel, niet om aan alles te twijfelen, maar om zeker te zijn van de waarheid.

Oplichterij bij huisvestiging en appartementen

huisvesting oplichtingVele mensen starten hun zoektocht naar huisvestiging via een simpele klik op het internet nog voor ze naar het buitenland verhuizen, hopend dat ze iets zullen vinden om in te trekken vlak nadat ze toekomen. En hoewel de meerderheid van de websites heeft nagegaan wie er achter de verhuur van het appartement zit en dat de accommodatie in goede staat verkeert, raden wij altijd aan om voorzichtig te zijn. Je kan de eigenaar voorstellen om een videogesprek te houden opdat hij of zij jou het appartement kunnen tonen en jouw toekomstige kamer. Dit is een ideale manier om alvast een virtuele rondleiding te krijgen van het appartement en je eventuele huisgenoten te ontmoeten! Toch is de meest voor de hand liggende regel nog steeds dat je nooit een voorschot betaald voor iets wat je nog niet hebt gezien met je eigen ogen in het echte leven of voor er een huurcontract is getekend door beide partijen, maar niet als je huisvestiging krijgt toegewezen van je werkgever of internationale verhuis medewerker. Het is over het algemeen ook veiliger om te huren via gevestigde makelaars. Het kan iets duurder zijn, maar het is een manier om je van huisvestiging te verzekeren vanaf het begin van je avontuur. Je kan ook zien, in Facebookgroepen, of sommige mensen hun appartement gaan verlaten en of ze jou in contact kunnen leggen met hun huisbaas en/of huisgenoten.

Oneerlijke huisbazen

Hoewel de meeste huisbazen eerlijk zijn en het juiste doen, lopen er toch een paar oneerlijke eigenaars rond die hun beloftes niet zullen nahouden en proberen om jou voor de gek te houden. Enkele tips om in gedachten te houden:

 • De overeenkomst over de aanbetaling zou duidelijk moeten vermeld worden in jouw huurcontract. Zorg altijd voor duidelijk bewijs van hoe het appartement eruit zag voor je erin trok (bijvoorbeeld aan de hand van foto’s of schrijf het schriftelijk neer)
 • Controleer altijd of de rekeningen correct zijn wanneer ze eerst naar de huisbaas worden gezonden. Een veel voorkomende vorm van oplichting is dat deze huisbazen zeggen dat de rekeningen veel duurder zijn dan de werkelijke prijs.

Tips om huisvesting fraude te voorkomen

 

 • Een volledig bemeubeld appartement in het centrum van de stad voor een heel lage huurprijs? Het is hoogstwaarschijnlijk te mooi om waar te zijn. 
 • Wees extra op je hoede: Is de huisbaas gehaast of probeert he jou vlug het contract te laten tekenen? Wil hij of zij jou laten betalen in cash of via een andere betaalservice dan de officiële bank? Kan deze persoon niet duidelijk tonen dat hij of zij de eigenaar is van het appartement? Vraag naar een bewijs van identiteit, of zoek op het internet naar extra informatie over deze persoon.

 

Zorg voor een veilige zoektocht naar een baan

melancholische vrouw aan een meerIndien je solliciteert voor een baan bij Wihb.nl kan je ervan uitgaan dat het een goed bedrijf is. In elk geval, wanneer je een aanbieding aanvaardt, zorg er dan zeker voor dat je het volledige contract gelezen hebt en teken nooit iets voordat je weet wat het allemaal betekend. Je moet niet onmiddellijk je contract tekenen? Je hebt het recht om je tijd te nemen om het allemaal eens goed te bekijken vooraleer je tekent.

Richtlijnen voor een veilige zoektocht naar een baan

 

 • Elk legitiem bedrijf heeft een fysiek adres, zijn eigen e-maildomein, een officiële website en sociale media pagina’s. We raden ook aan om de recruiter zijn profiel te controleren, zeker op LinkedIn!
 • Vraag naar referenties: er zijn pagina’s zoals Glassdoor waar je geschreven reviews kan vinden van mensen die bij het bedrijf gewerkt hebben. Je kan ook zelf naar referenties vragen aan de recruiter tijdens je interview.
 • Betaal nooit om te werken! Diensten waarvoor vooraf kosten worden gevraagd en die onrealistische beloften aanbieden, zijn hoogstwaarschijnlijk oplichterij. Daarbovenop, vacatures vol met spelfouten en grammaticale fouten zijn vaak ook een duidelijk teken aan de wand.
 • Gebruik altijd gevestigde vacaturesites, zoals Wihb.nl ;)

 

Financiële oplichting

man kijkt naar zijn telefoon bang voor oplichtingEen andere belangrijke stap voor vele expats is het openen van een bankrekening in hun nieuw land. Terwijl er vele welgekende banken wereldwijd te vinden zijn, zijn er nu ook de nieuwe digitale banken die moderne oplossingen aanbieden. Zorg er echter wel voor dat je een goed onderzoek verricht hebt voor je een rekening bij hen opent.  In sommige gevallen kan het ook gebeuren dat de oplichting plaatsvindt na het openen van je bankrekeningnummer. Een veel voorkomende vorm van oplichterij is dat deze oplichters jou contacteren via e-mail (phishing) of via een berichtje (smishing) en doen alsof ze jouw bank zijn en je vragen om je bank- of kaartgegevens bij te werken via een toegevoegde link. In werkelijkheid leidt deze link je naar de website van de oplichters, waar ze vat krijgen op jouw persoonlijke data.  Indien je ooit een berichtje zoals dit zou krijgen, dan moet je je bank bellen of ter plaatse gaan en hen vragen of dit een legitiem verzoek is. Vergeet niet dat je nooit persoonlijke details of geld mag geven voor je weet wie er echt achter de communicatie zit. Een andere financiële vorm van fraude dat zich voornamelijk tot expats zijn willekeurige oproepen voor investeringsmogelijkheden. Deze gaan voornamelijk over onbestaande of te dure aandelen, met de belofte dat je snel en eenvoudig geld kan verdienen. Je mag nooit vertrouwen op zulke ongevraagde aanbiedingen die te mooi klinken om waar te zijn.

Tips om financiële oplichting te voorkomen

 

 • Vertrouw nooit onmiddellijk ongevraagd contact. Hoewel je bank je misschien contacteert voor andere zaken, ze zullen je nooit (in geen enkel land) via de telefoon vragen naar persoonlijke informatie.
 • Vermijd het gebruik van hetzelfde paswoord voor verschillende online accounts en online bankgegevens.
 • Vermijd het gebruik van de lokale wifi voor banktransacties en browsen. 
 • Controleer altijd het e-mailadres of telefoonnummer op het internet. Je vindt er misschien informatie of reviews die jouw verdenkingen hard maken.

 

Wees op je hoede voor andere oplichtingen

 

 • COVID-19 en gezondheid gerelateerde oplichtingen: oplichtingsmails worden verstuurd om expats ervan te overtuigen hun bankgegevens te delen om zo het COVID-19-vaccin te verkrijgen of om je afspraak te bevestigen. Dit vaccin is gratis in alle Europese landen en de overheden zouden nooit deze informatie vragen via e-mail.
 • Oplichting bij het daten: tegenwoordig is het heel gebruikelijk om iemand online te ontmoeten. Hoewel het eenvoudiger wordt om valse profielen te ontdekken, wees toch op je hoede voor enkele duidelijke weggevers voor personen die van jou willen profiteren. Als je potentiële date heel heftige gevoelens voor je begint te uiten en een verhaal uitwerkt waarbij je wat geld moet overhandigen, verbreek dan het contact en stel de site hierover op de hoogte.
 • Oplichting bij verzekeringen: verhuis je naar het buitenland met je wagen? Wees op je hoede voor de spookmakelaars – oplichters die jou een goedkope autoverzekering (die niet bestaat) willen aansmeren. We raden aan om op zoek te gaan naar geautoriseerde verzekeringsmaatschappijen in je nieuwe land. Veel verzekeringsmaatschappijen zijn over de hele wereld aanwezig, dus hun namen zouden een belletje moeten doen rinkelen. Mogelijk kom je ook in aanmerking om je huidige polis te wijzigen, zodat jouw verzekering ook in het buitenland geldig is.

 

Hoe oplichting te voorkomen - Gebruik je gezond verstand

Als nieuwkomer kan het wat moeilijker zijn om een ​​vorm van oplichterij te herkennen. Maar uiteindelijk zijn er niet zo veel verschillen met je thuisland! Gebruik je gezond verstand bij verdachte situaties. Als het te goed is om waar te zijn, is het waarschijnlijk fraude. Denk twee keer na en controleer altijd alles dubbel, doe je onderzoek met betrouwbare bronnen - vraag via Facebookgroepen aan andere expats, deel het met je collega's en managers. Het is beter om veilig te zijn dan spijt te hebben. Op deze manier word je een moeilijk doelwit voor oplichters!  

Publicatie datum 18.05.2021
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen

Advertentie