Leven en werken in Dublin

Ierland is een eiland ten westen van Groot-Brittannië. Dublin, de hoofdstad van Ierland, is een levendig sociaal en economisch centrum met een diepgewortelde Viking-geschiedenis. Het is een stad die meer pubs dan inwoners telt en waar altijd wel iets te doen is. Dublin wordt echter ook omringd door prachtige landschappen. Om die reden wordt Ierland vaak poëtisch het "smaragdgroene eiland" genoemd. En ondanks de globaliserende culturele krachten is de traditionele Ierse muziek nog steeds levendig en fris. Dublin is een uitstekende keuze voor hedendaagse muziek. Er zijn tientallen locaties, van grote (de O2-arena en het Grand Canal Theatre) tot kleine (Whelan's of Anseo). Dit en het feit dat Dublin gunstige levenskosten en -kwaliteit biedt, maakt de stad erg interessant als bestemming om te leven en werken.

Werken in Dublin

Vacatures/ Arbeidsmarkt

Dublin wordt het centrum van de Ierse tech-scene genoemd en herbergt het hoofdkwartier van reuzen zoals Amazon, Google en Facebook, videogamebedrijven Riot Games en EA, en Dublin, Ierlandclouddienstenbedrijf Dropbox. De toeristen- en horecabranche in Ierland heeft bijna 250.000 werknemers in dienst en verdient meer dan 6 miljard euro voor de Ierse economie. De sector is een van de meest diverse en levendige werkgebieden van het land. Daarnaast bieden de winkelketens Aldi en Lidl, beide sterk groeiende retailers, ruime werkmogelijkheden. Er zijn ook veel interessante vacatures en carrièrekansen in de bewakingssector. Maar ook BPO's en SCC's doen het uitstekend in Dublin. Business Process Outsourcing (BPO) en Shared Services Centers (SCC) is het uitbesteden van niet-essentiële zakelijke taken aan een externe partij. Ierland is genoemd als een van de top 5 locaties ter wereld voor investeringen in uitbestede dienstverlening. Een welverdiende reputatie, omdat het de infrastructuur, training en faciliteiten beschikbaar heeft. Zoals je ziet, barst de arbeidsmarkt in Dublin uit zijn voegen met alle mogelijkheden voor handen om zowel individueel als professioneel te groeien.

Solliciteren in Dublin

Uiteraard dient elke sollicitatie te worden aangepast aan de functie waarvoor je solliciteert. Doorzoek je loopbaangeschiedenis voor specifieke voorbeelden om aan te tonen dat jij datgene in je hebt waar de werkgever naar op zoek is. Je beste strategie is om zoveel mogelijk feiten te gebruiken om de werkgever te overtuigen. Ook al hebben de Ieren een ontspannen houding, wees punctueel en op tijd als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Om te solliciteren is zakelijk conservatieve kleding de beste keuze; vermijd vooral flitsende kleuren en een overvloed aan sieraden.

Werkomgeving/ cultuur op de werkvloer

De Ieren zijn een zeer uitnodigend en sociaal volk en hechten veel belang aan het individu. Ze zijn trots op hun identiteit, van nature beleefd en doen er alles aan om niemand te beledigen. Als je in gesprek gaat met collega's, doe je er goed aan om alleen je mening te geven over een onderwerp als je goed op de hoogte bent. De Ieren waarderen geen goedkoop en opschepperig gepraat. Ze waarderen feiten en empirisch bewijs. Het management is meestal vriendelijk en aanspreekbaar terwijl het professioneel blijft.

Arbeidsrecht in Ierland

Werken in Ierland betekent dat je wordt beschermd door het Ierse arbeidsrecht. Als je minstens 1365 uren gewerkt hebt, heb je recht op 20 jaarlijkse vakantiedagen (5-dagen werkweek) en 24 dagen in 6-daags werkweekstelsel. Daarnaast geniet je van 9 betaalde feestdagen. De gemiddelde Ierse werkweek is 40 uur en het wettelijk maximum 48 uur. Het minimumloon ligt tussen € 6.86 en € 9.80 per uur, maar als expat is het gemiddelde maandloon € 2.443 bedragen, wat hoger is dan in Nederland. De opzegtermijn is afhankelijk van hoelang je in dienst bent.
  • Er is een opzegperiode vereist als je 13 weken in dienst bent.
  • Deze periode is afhankelijk van je dienstjaren en varieert van een tot zes weken.

Netwerkmogelijkheden in Dublin

Verhuizen naar een nieuw land kan moeilijk zijn, maar organisaties als InterNations en Expat.com zijn toegewijd om je overgang naar Ierland zo stressvrij en eenvoudig mogelijk te maken. Je kunt niet alleen vertrouwen op het netwerk van InterNations om je te helpen andere expats in Dublin te vinden, de organisatie organiseert ook maandelijkse evenementen en activiteiten om je de kans te geven andere expats te ontmoeten. Nieuwe vrienden maak je eenvoudig door deel te nemen aan meet-ups of je in te schrijven op de online forums van eerder genoemde organisaties.

Leven in Dublin

Accommodatie vinden

Dublin, IerlandDe beschikbare woningen in Dublin zijn niet de villa's en luxe appartementen die kenmerkend zijn voor de meer exotische locaties. In plaats daarvan zijn de meest voorkomende beschikbare woningen appartementen en semi-vrijstaande rijtjeshuizen. Agentschappen zijn de gemakkelijkste manier om een accommodatie in Dublin te vinden, maar in tegenstelling tot Nederland, betaalt de huurder vaak de toeslag aan de agentschappen in plaats van de eigenaar van de woning. Maar je kunt ook zelf je geluk beproeven, bijvoorbeeld op online verhuur portals en in lokale kranten. De looptijd van huurcontracten kan worden gekozen onder de vorm van bepaalde of onbepaalde duur. Meestal wordt er een huurwaarborg van een maand gevraagd. Er moet ook worden opgemerkt dat er een verschuiving heeft plaatsgevonden van kopen naar huren. De gemiddelde huur van een studio kost gemiddeld € 400 per maand en een appartement delen in Dublin kost gemiddeld € 350. Een appartement huren net buiten de stad kost gemiddeld € 1.295 en in de stad € 1.610.

Wat te doen in en rond de stad

Dublin is een vriendelijke en zeer uitnodigende stad met een internationale status en een opvallende lokale charme. Als expat vind je ongetwijfeld een aantal leuke activiteiten om je vrije dagen en vakantie te vullen. De stad heeft een uitstekende levenskwaliteit en is perfect voor allerlei buitensporten of wandelen in de adembenemende natuur. Verder zijn er heel wat mogelijkheden om te winkelen in Dublin. De stad biedt ook een bruisend nachtleven en een ruim aanbod aan restaurants, evenals goede uitgaansgelegenheden, sportfaciliteiten, jaarlijkse evenementen en spa's.

Internationale/ nationale gemeenschap in Dublin

Dublin heeft een rijke verscheidenheid aan gemeenschaps- en vrijwilligersorganisaties waar je terecht kunt om andere expats te ontmoeten, maar misschien wil je ook contact leggen met landgenoten in Dublin. Als je op zoek bent naar Nederlanders kun je starten met de Facebookpagina van de Nederlandse Ambassade in Ierland. Ook via Internations en Expat.com is het mogelijk om landgenoten te vinden. Daarnaast kun je ook de Nederlandse taal en cultuur behouden en nieuwe vrienden maken via de Dutch Society Northern Ireland.

Kosten van levensonderhoud

Huren in Dublin is prijzig en zal dan ook een hap nemen uit je salaris. Maar je kunt, zoals vele expats, ook een woning delen om het dure huurprobleem op te lossen en je eerste vrienden in Dublin te maken. Kosten voor nutsvoorzieningen zoals electriciteit en water zijn dan weer 3,27% goedkoper dan in Nederland. Uit eten gaan in Dublin kost evenveel als in Nederland. Maar kies je ervoor om heerlijke maaltijden thuis te bereiden voor jezelf of vrienden, dan liggen de winkelprijzen 4.49% lager dan in Nederland.

De lokale taal leren

Vermoedelijk spreek je al uitstekend Engels, wat voldoende is om te communiceren met je vrienden. Maar misschien voel je je aangetrokken tot de Ierse cultuur en wil je ook graag het Iers onder de knie krijgen. Ook hierbij kunnen je Ierse vrienden je helpen of je kunt het online proberen, maar uiteraard zal je meer bereiken wanneer je echt deelneemt aan een taalcursus. Als je wat opzoekwerk verricht, zul je merken dat het Iers een heel interessante taal is. Dublin biedt scholen waar je avondles kunt volgen.

Aankomst in Dublin

Registratie & Andere administratie

Als EU-onderdaan heb je het recht om in Ierland voor een werkgever of als zelfstandige te werken, zonder een werkvergunning of verblijfsvergunning aan te vragen. Ga je naar Ierland en heb je nog geen baan gevonden, dan dien je je te laten registreren bij de HSE (http://www.citizensinformation.ie/en/health/health_system/entitlement_to_public_health_services.html) bij aankomt in Dublin. Als je echter kort na aankomst zult beginnen met werken, dien je zo snel mogelijk een PPS-nummer aan te vragen. Dit nummer is nodig voor het betalen van belastingen en te kunnen genieten van de Ierse openbare gezondheidszorg. Enkel het PPS-registratiebureau in Dublin kan je het nummer verschaffen.
  • Zorg voor een geldig paspoort.
  • Registratie bij de HSE als je nog geen baan hebt bij aankomst.
  • Aanvraag PPS-nummer als je kort na aankomst zult beginnen met werken.

Een bankrekening openen

Een Ierse bankrekening openen is vrij eenvoudig. Elke bank zal je echter vragen naar twee identificatievormen. Je paspoort of rijbewijs plus een bewijs van verblijf in Ierland (bijvoorbeeld een Ierland, Dublinrecente energierekening). Voor het openen van een bankrekening zul je persoonlijk moeten langsgaan in de bank, maar je kunt het aanvraagproces al online starten. Ierland heeft heel wat internationale banken, dus je bank in Nederland heeft mogelijk een filiaal in Ierland. Dit betekent niet noodzakelijk dat ze je kunnen helpen, maar het is de moeite waard om het te vragen.

Gebruik zorgverzekering

Mensen die zich hebben geregistreerd, komen in aanmerking voor openbare gezondheidszorg. Wat je zult betalen, is afhankelijk van je inkomen. Ligt je inkomen lager dan het minimum, dan kun je in aanmerking komen voor een medische kaart (gratis zorg), zo niet betaal je een deel van de verkregen zorgen. Zolang je geregistreerd bent als inwoner van Nederland (met een adres in Nederland), blijft je Nederlandse zorgverzekering geldig in Nederland. Het enige wat je doet is een bijdrage aan het CAK betalen om verzekerd te zijn in Ierland.

Belastingen & Sociale verzekeringen

Het PPS-nummer (Personal Public Service) is jouw sleutel tot de toegang van openbare diensten in Ierland, zoals gezondheidszorg. Dit nummer moet je ook aan je werkgever verstrekken zodat je je salaris kunt ontvangen en voor belastingdoeleinden. Vanuit Nederland kun je geen PPS-nummer aanvragen, het moet dus een van de eerste dingen zijn dat je doet bij aankomst in Dublin. Om je aan te melden, moet je een plaatselijk PPS-registratiecentrum bezoeken. 20% van je brutoloon gaat naar het betalen van belastingen en sociale verzekeringen.

Belangrijkste redenen om naar Dublin te verhuizen

Ierland is een land met een eeuwenoude geschiedenis, charmante legendes, mystieke plaatsen, prachtige natuur, vrolijke mensen en een van de weinige plekken ter wereld waar het belangrijkste evenement van het jaar een vierdaagse drinkmarathon is. Daarnaast is de uitzonderlijke sfeer van de stad voelbaar in zijn 17e-eeuwse gebouwen en de warmte van de Ierse pubs. De belangrijkste reden is echter de bloeiende arbeidsmarkt, de uitstekende levenskwaliteit en de lagere kosten voor levensonderhoud. Maak je dromen waar! Schrijf je vandaag nog in voor onze nieuwsbrief en maak deel uit van het Workwide-netwerk! Ireland
Publicatie datum 08.03.2019
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen