Onderhandelen over je salaris met de toekomstige of huidige werkgever

Geld maakt niet gelukkig en salaris is niet alles, maar het moet een weerspiegeling zijn van het werk dat je doet. Velen zien een salarisverhoging dan ook als een teken dat het bedrijf hen waardeert en de inspanningen erkent die ze leveren om het bedrijf te helpen ontwikkelen en nieuwe doelen te bereiken. Het vragen om een salarisverhoging of het onderhandelen met een toekomstige werkgever kan voor sommigen een beetje een nieuw terrein zijn, vooral als je dit in het buitenland doet en niet in je moedertaal. Bovendien is het niet altijd zeker hoe de werkgevers op jouw vraag zullen reageren!

Weet wat je waard bent

rouw praat over haar salarisÉén van de belangrijkste dingen om in je achterhoofd te houden bij het onderhandelen over je salaris is dat je weet wat en hoeveel je waard bent. De harde waarheid is dat je hoogstwaarschijnlijk kan worden vervangen en dat er misschien iemand is die je werk beter kan doen dan jij, maar jij hebt ook vaardigheden en competenties die niemand anders heeft. En vergeet niet; zij hebben jou vaak harder nodig dan dat jij hen. Als je al in dienst bent en je wilt met je baas of je manager over een loonsverhoging praten, dan is het belangrijk om te benadrukken wat je in huis hebt en wat je allemaal voor het bedrijf hebt gedaan sinds je er bent begonnen. Het is altijd goed om duidelijke voorbeelden te geven van tijden waarin je goed gepresteerd hebt en het bedrijf bijvoorbeeld hebt geholpen om geld te besparen, de winstgevendheid te verhogen of beter te presteren. 

Benadruk jouw vaardigheden, ervaring en prestaties

Als je tijdens een sollicitatiegesprek over je salaris onderhandelt, moet je onthouden om tactvol te zijn. De beste aanpak is om te wachten totdat de werkgever erover begint, omdat het in sommige culturen als onbeleefd wordt beschouwd als je er zelf over begint. Als jullie het over salarisverwachtingen hebben, kun je aangeven wat je met je voormalige functie verdiende en benadrukken dat je op zoek bent naar een getal dat daarmee overeenkomt of erboven ligt. Als je het moeilijk vindt om een precies getal te benoemen, kun je altijd aan de werkgever vragen welk salarisbereik hij voor de functie in gedachten heeft. Zo weet je ongeveer waar zij aan denken en kun je misschien een beetje onderhandelen. Maar je moet wel even de tijd nemen om van tevoren onderzoek te doen naar de salarisverwachtingen voor de specifieke functie, op die manier weet je wat de markt voor de functie biedt en weet je of ze je een antwoord geven dat binnen het protocol valt.   Presenteer jezelf altijd sterk en leg de nadruk op jouw vaardigheden, ervaring en prestaties. Je kunt zelfs iets noemen wat je graag wilt bereiken als je de baan krijgt.  

Onderhandel over het salaris met rust en vertrouwen

Hoe je jezelf presenteert tijdens een salarisonderhandeling, is erg belangrijk. Je wilt rustig en ontspannen overkomen en op een zelfverzekerde, maar niet verwaande manier aangeven waarom je denkt dat je dat bedrag verdient. Zorg ervoor dat je al jouw argumenten overbrengt en ook al vraag je technisch gezien om een loonsverhoging, de truc is om je werkgever ervan te overtuigen dat er geen andere optie is dan je er één te geven. Het belangrijkste bij een salarisonderhandeling is om uit te leggen en te onderbouwen waarom je het verdient. De redenen daarvoor kunnen bijvoorbeeld zijn dat je meer ervaring hebt dan wat er in de vacature wordt gevraagd, dat je je vorige salaris wilt evenaren of dat je duidelijke voorbeelden kunt geven van eerdere prestaties die jouw voormalige bedrijf hebben geholpen om te groeien. Nieuwe werkgevers laten zien dat je een geweldige aanwinst voor ze zult zijn of huidige werkgevers een duidelijk beeld geven van alles wat je hebt gerealiseerd. Het is altijd goed om een verhaal te vertellen en duidelijke argumenten hebben om je wens te onderbouwen. Iets anders waar je tijdens salarisonderhandelingen op voorbereid moet zijn, is dat jouw huidige of eventueel nieuwe werkgever je vragen kan stellen of opmerkingen kan maken waarop je misschien defensief wilt reageren. Zo kunnen ze je bijvoorbeeld vragen waarom je nooit een loonsverhoging bij je vorige werkgever hebt gekregen. Het is belangrijk om je voor te bereiden op situaties waarin je je ongemakkelijk zou kunnen voelen of die bedoeld zijn om je zwaktes te achterhalen, en om rustig te blijven. Denk eraan om je emoties zoveel mogelijk buiten het proces te houden. Door kalm en zelfverzekerd te blijven, zul je in staat zijn om jezelf op een professionele manier te presenteren en dit is iets wat de werkgever zeker zal aanspreken.

Doe vooronderzoek naar salaris

vrouwen die onderzoek doen naar salarisZoals eerder al genoemd is, zou het ook een goed idee kunnen zijn om vooraf wat onderzoek naar de salarisverwachtingen te doen. Wees daarbij ook voorbereid dat dit van land tot land kan verschillen. Vandaag de dag zijn er veel websites die je kunt gebruiken om marktonderzoek te doen en waarop je kunt zien wat de gemiddelde lonen zijn van mensen die ook in jouw bedrijfstak werken en een vergelijkbare opleiding en net zo veel ervaring hebben als jij. Zo weet je altijd wat je kunt verwachten en ook kun je zien of jouw huidige salaris onder of boven het gemiddelde ligt. Zorg er wel voor dat je een paar verschillende bronnen raadpleegt, zodat je een duidelijk en actueel beeld krijgt van wat je kunt verwachten. Iets anders om in je achterhoofd te houden is dat je misschien ook wat onderzoek moet doen naar de cultuur van het land waarin je je bevindt. Praten over geld is misschien niet zo gebruikelijk in een nieuw land zoals je misschien gewend bent van je eigen land. En de onderhandelingstechnieken die je van plan was om te gebruiken kunnen wellicht als assertief en respectloos worden gezien, omdat het misschien niet de culturele norm is om vrijuit over geld te praten als een toekomstige of huidige werkgever het onderwerp niet eerst zelf ter sprake brengt. Salarisonderhandelingen in verschillende landen kunnen sterk verschillen, in Portugal moet je er bijvoorbeeld rekening mee houden dat dit soort gesprekken tijdrovend zullen zijn. Hoe dan ook, de belangrijkste factoren waar je aan moet denken zijn het hebben van respect voor de portugese waarden en hun cultuur en beleefd zijn maar toch assertief blijven. Je wilt uiteindelijk namelijk tot een wederzijds akkoord komen. Als het om Spanje gaat is het misschien wat moeilijker om tot overeenstemming te komen over een salarisverhoging. Dit komt omdat de meeste bedrijven in Spanje vaak een hiërarchische structuur hebben. Zelfs als je met je manager onderhandelt, zijn het de mensen die de hoogste bestuurslaag vormen en de meeste macht hebben die de uiteindelijke beslissing nemen. Een salarisverhoging wordt vaak goedgekeurd als een werknemer voor lange tijd in dezelfde functie is blijven hangen of gedurende een bepaalde periode een hoge functie heeft bekleed.  

Breng de mogelijkheden betreffende bonussen en andere voordelen ter sprake

Wellicht is jouw bedrijf op dit moment niet in staat om jou de opslag te geven waar je om vroeg. Dit is natuurlijk een teleurstelling, maar er zijn misschien ook nog andere manieren voor hen om hun waardering aan jou te tonen. Je kunt bijvoorbeeld vragen naar bonussen. Dit kunnen driemaandelijkse bonussen zijn die je elk kwartaal ontvangt, als je de doelen bereikt die je samen met je baas of manager hebt gesteld. Het kan ook een jaarlijkse bonus zijn die je krijgt omdat je over het algemeen uitstekend werk hebt verricht. Naast geld zijn er nog andere aspecten waarmee je rekening moet houden als je aan een nieuwe baan begint of als je na een tijdje wilt onderhandelen over je arbeidscontract. Andere voordelen die je kunt verwachten of waarover onderhandeld kan worden zijn de kosten van jouw verhuizing naar het buitenland. Dit houdt in dat het bedrijf jouw reis kan betalen en je kan helpen bij het zoeken naar een appartement als je uiteindelijk naar het buitenland verhuist om de functie te aanvaarden. Een ander voorbeeld is dat jouw bedrijf kan betalen voor cursussen en conferenties die je voor het werk wilt bijwonen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en kennis op te doen. Je kunt ook vragen naar de mogelijkheden voor wat betreft een particuliere ziektekostenverzekering, een pensioenregeling, een fitnessabonnement of andere opties als het om sport gaat. Ook kun je vragen naar de flexibiliteit als het om werktijden en thuiswerk opties gaat. Veel mensen willen ook graag weten of het mogelijk is om in de toekomst gepromoveerd te worden. Zie je contract als een package deal en besteed niet al je energie en aandacht aan je salaris.   

Als je een “nee” krijgt

Als het om salarisonderhandelingen gaat, hebben veel mensen de neiging om een beetje nerveus te worden. Maar het is belangrijk om te onthouden dat het ergste dat kan gebeuren is dat je een “nee” krijgt. Als dat gebeurt, denk je misschien dat jouw bedrijf je niet echt waardeert, maar er kunnen veel redenen zijn waarom een verhoging er op dit moment niet in zit. Misschien heeft het bedrijf bijvoorbeeld niet genoeg budget voor loonsverhogingen op dit moment. In dat geval kunnen ze je bijvoorbeeld beloven dat je in aanmerking komt voor een loonsverhoging als de situatie er beter uitziet, en misschien kunnen ze je voor nu iets anders aanbieden in plaats van een loonsverhoging. Onthoud dat iets waar vandaag niet over onderhandeld kan worden, morgen wellicht wel bespreekbaar is.    

Elke situatie is een kans om te leren

you got thisAls je nog nooit gevraagd hebt om of onderhandeld hebt voor een salarisverhoging, kan het een zenuwslopende ervaring zijn en het kan moeilijk zijn om je mannetje te staan. Het zou zo kunnen zijn dat je uiteindelijk niet krijgt wat je wilde. Je moet dit echter niet als een nederlaag zien. In plaats daarvan kun je leren van je “fouten”, zodat je beter voorbereid bent op de volgende keer dat je in dezelfde situatie zit. En vergeet niet dat een baan zoveel meer is dan alleen salaris. Natuurlijk is geld belangrijk en helpt het om de rekeningen te betalen, maar je moet ook blij en tevreden zijn met je werktaken, het gevoel hebben dat je je zowel persoonlijk als professioneel ontwikkelt en dat je je op je gemak voelt bij je collega’s en managers. 
Publicatie datum 09.02.2021
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen

Cookies

Om Werkeninhetbuitenland goed te laten functioneren gebruiken wij cookies. Door gebruik te maken van deze website, geeft je toestemming voor het gebruik van cookies.