Sollicitatiegesprek online bij het zoeken naar een baan in het buitenland

Solliciteren via Skype? Geen paniek! Hoewel een sollicitatiegesprek online anders verloopt dan face-to-face, zijn er manieren om ervoor te zorgen dat jouw sollicitatiegesprek online net zo succesvol is als een gesprek in persoon. Van het uiten van emoties tot het omgaan met storende factoren, we hebben de tips van een recruiter voor jou op een rijtje gezet zodat jij je sollicitatiegesprek online met vertrouwen kunt aangaan.

Voor het gesprek:

1. Zorg dat er duidelijke afspraken worden gemaakt

Het is al een ontelbaar keer gebeurd dat een afspraak wordt vastgelegd om “1 PM” maar dat er een tijdsverschil tussen de 2 landen zit. Één van de partijen gaat dus op het foute uur aanwezig zijn. Controleer dit dus zeker van tevoren! Vraag ook van tevoren in welke taal het gesprek gevoerd zal worden. Het kan best zijn dat je voor een Nederlandssprekende baan in Malta toch een Engelstalige recruiter aan de lijn krijgt, ook al ga je tijdens je werk nooit één woord Engels spreken. Zorg ook dat je de Skypenaam van je gesprekspartner hebt. Zo kun je al van tevoren een connectieverzoek sturen en kun je met een gerust hart het gesprek beginnen.

2. Controleer de verbinding vóór het gesprek

Je hoeft geen doorgewinterde IT’er te zijn, maar controleer even hoe snel je internet is. Via een speedtest kun je online meten of je een goede internet verbinding hebt of niet. Zorg dat Skype geïnstalleerd en geüpdatet is. Je kan ook gebruik maken van de web versie of de mobiele app (IOS/Andoid).

3. Neem informatie door over het bedrijf, je gesprekspartner en de baan

Het lijkt vanzelfsprekend maar surf eens naar de website van je toekomstige werkgever. Zo weet je wat zij doen en op de carrière pagina kan je mogelijk ook wat info vinden over de loonvoordelen en werkomstandigheden. Je kunt je gesprekspartner gemakkelijk en snel opzoeken via LinkedIn. Zo krijg je een idee met wie je gaat praten. Het is niet aan te raden om tijdens een gesprek in te gaan op persoonlijke informatie die je te weten bent gekomen. Je zal merken dat een gezonde interesse in het bedrijf wonderen kan doen voor je sollicitatie.

Het gesprek zelf:

1. Het Skypegesprek beginnen gebeurt meestal met een vraag of de verbinding goed is. Zo is het ijs ook al meteen gebroken. Indien er ruis is of je verstaat de andere persoon niet goed, zorg dan dat je dat onmiddellijk aangeeft. Niets is zo vervelend dan dat je een vraag niet hebt verstaan.

2. Er zijn heel wat standaardvragen te vinden op het internet en vanzelfsprekend wijken deze niet zoveel af van een gewoon gesprek. Je kan een vraagje over jezelf, je studies, interesses en werkverleden verwachten. Wees zo eerlijk en duidelijk mogelijk.

3. Als je naar het buitenland verhuist is dat een risico voor de werkgever. De grootste uitdaging voor hen is dan ook om te achterhalen of je daadwerkelijk gaat verhuizen en in het land blijft wonen. Dit is ook meteen jouw grootste sterkte. Vertel de reden waarom jij wilt verhuizen. Het kan zijn dat je deze nieuwe kans wilt aanpakken, het slechte weer beu bent of gewoon avontuurlijk ingesteld bent. Zodra je dit hebt verteld, kun je je verhaal versterken met argumenten die aangeven waarom je zeker in het nieuwe land gaat en blijft wonen. Bijvoorbeeld: familie woont er al, al in contact met vastgoedmakelaars, partner heeft al een baan gevonden,… Het zijn allemaal voorbeelden die de recruiter zullen overtuigen dat jij ook daadwerkelijk gaat verhuizen.

4. Vraag naar de sollicitatieprocedures: het ene bedrijf doet er veel langer over om een nieuwe werknemer aan te nemen dan het andere. Je zult merken dat er soms enkele gesprekken zullen plaatsvinden voordat je daadwerkelijk wordt aangenomen. Geef je beschikbaarheid dan ook meteen door, zodat de planning voor eventuele vervolggesprekken vlot kan verlopen.

Wanneer je het volledige proces hebt doorlopen en succesvol aangenomen bent, kun je vragen of ze wat verhuistips voor je hebben. Veel bedrijven hebben een uitgebreide brochure vol met informatie over je toekomstige stad en land.

Publicatie datum 30.11.2021
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen

Advertentie