De erkenning van een Nederlands diploma of kwalificatie in het buitenland
Je hebt jarenlang gestudeerd en nu verhuis je naar het buitenland. Graag had je dus je diploma meegenomen en erkent gezien, maar kan dat zomaar en kan jij zomaar dezelfde baan in het buitenland uitoefenen als in Nederland? Dat bespreken wij hieronder, waarbij we eveneens een kort stappenplan meegeven voor het omzetten van een diploma.
Diploma
Om te beginnen moet je met een aantal zaken rekening houden. Als je de Nederlandse wetgeving hebt bestudeerd tijdens je studies, zal je kennis waarschijnlijk minder waardevol zijn dan iemand die er internationale studies heeft opzitten. Het is echter in beide gevallen handig en aangewezen om je diploma om te zetten naar de Europese richtlijnen. Vooraleer we het stappenplan bespreken, is het belangrijk om te weten dat er in elk land andere benamingen aan opleidingen worden gegeven. Om toch een internationale graad van erkenning toe te kennen, is er het EQF (European Qualification Framework) uitgevonden.
Via deze site en ook op het diploma, kan men bekijken waar een bepaalde opleiding gesitueerd is binnen dit framework. Het is zeker aan te raden even te kijken waar jouw opleiding staat. Als iemand uit Nederland de Nederlandse wetgeving heeft bestudeerd (EQF) en nu naar Spanje verhuisd, zou je misschien denken dat de kennis voor niets is geweest. Niets is minder waar. Als de nieuwe baan in Spanje vereist om een EQF-niveau met graad 6 of hoger vereist, dan komt deze persoon in aanmerking, ongeacht de inhoud van de opleiding. Uiteraard is dit puur theorie en moet de kandidaat vooral over de juiste vaardigheden beschikken om de job uit te voeren. Buiten het EQF zijn er ook nog andere richtlijnen en erkenningen die per beroep kunnen worden aangewezen. Zo is er voor de farmaceutische industrie de PQE en de O-niveau’s in het Engelse systeem. Het is natuurlijk te uitgebreid om hier per beroep en sector op in te gaan.
Omzetting diploma
Hoe een diploma wordt omgezet, leggen we kort uit in een notendop:
- Bekijk eerst of jouw diploma wel erkend wordt. Heb je bijvoorbeeld een online-cursus gevolgd, dan kan het zijn dat deze opleiding verschilt met het volgen van dezelfde cursus aan een Hogeschool. Het OCW heeft een lijst van alle erkende opleidingen.
- Is jouw opleiding erkend? Dan kan je deze omzetten afhankelijk van het soort diploma.
Voortgezet onderwijs
Je kan een statusverklaring aanvragen bij DUO (Dienst Uitvoerig Onderwijs) voor een uitgebreide verklaring. Een standaardverklaring kan via een Europass template. Europass is een initiatief van de EU maar kan ook worden erkend buiten de EU. Of het voldoet aan de officiële voorwaarden, hangt af per niet-EU-land.
Hoger onderwijs
Voor een diploma hoger onderwijs moet je een statusverklaring en/of een diplomabeschrijving aanvragen bij Nuffic.
Mbo
Voor een middelbaar diploma vraag je een Europass Certificaatsupplement aan.
- Voor specifieke omzettingen, zoals diploma’s in het onderwijs en de zorg gelden extra regels. In de zorgsector moet een verklaring van de onderwijsbevoegdheid worden aangevraagd bij DUO. Deze is gratis en kan opgevraagd worden via de post. Vergeet niet een kopie van je diploma mee te sturen!
In de zorgsector ben je geregistreerd in het BIG-register. Weet dat dit enkel erkend wordt en van toepassing is in Nederland. Wil je verhuizen, vraag dan een conformiteitsattest aan.
Job kwalificaties
Nu je diploma is omgezet kan je in principe beginnen met solliciteren. Hou er rekening mee dat er specifieke beroepsvereisten zijn voor de meeste jobs. Op een personeelsdienst werken in een bedrijf in het buitenland kan soms voor wat problemen zorgen gezien de arbeidsreglementering verschilt van land tot land. Echter sluit dit niet uit dat je de job daarom niet kan uitoefenen. Veel bedrijven bieden namelijk bijscholing aan. Over het algemeen vormen land gebonden vaardigheden niet echt een probleem, maar je houdt er best wel rekening mee. Laat je ook niet afschrikken door alle diplomavereisten en bijhorende vaardigheden. Een diploma dient meestal om aan te tonen dat de kandidaat een bepaald denkvermogen bezit.