Top 8 meest gunstige landen in Europa om te wonen

Indien je van plan bent om in het buitenland te wonen en te werken, is het raadzaam om eerst research te doen. Je hebt naar alle waarschijnlijkheid ook vragen aangaande medische zorg, veiligheid, levensverwachting en andere zaken die je wilt beschouwen. Wij zullen aan de hand van internationale standaarden en onderzoek een lijst samenstellen van Europese landen waar je het meest gunstig kunt gaan wonen. De Verenigde Naties brengt elk jaar een rapport uit, genaamd Human Development. 200 landen worden beoordeeld op basis van zaken zoals gezondheidszorg, onderwijs, veiligheid, inkomen, levensverwachting, verschil tussen mannen en vrouwen en zo komt de lijst tot stand. Uiteraard komen er ook een aantal Europese landen in voor. De lijst werd dit jaar gepubliceerd in maart 2018. Hoe hoog staat het land waar jij misschien naar toe wilt verhuizen?

Nummer 1 en 2

De absolute nummer van 1 van de wereld, al 13 jaren achter elkaar, is Noorwegen. Volgens de statistieken scoort dit land het best op gebieden zoals de levensverwachting (82 jaar), levensstandaard en onderwijs. Zowel het niveau van het onderwijs als van de gezondheidszorg is heel hoog. Verder is het algemeen bekend dat de kosten voor levensonderhoud ook hoog zijn, maar die worden dankzij de sociale voorzieningen gecompenseerd. Op nummer 3 van de wereld en nummer 2 van Europa staat Zwitserland. Hier moet het leven in de Alpen lekker zijn; want men is er gezond, heeft weinig kans om besmet te raken met bepaalde ziekten en wordt men dankzij de gunstige omstandigheden lekker oud: gemiddeld 83. Ook hier zijn de kosten voor levensonderhoud hoog, maar die worden dan weer gecompenseerd door de hoge lonen en de redelijke minimumsalarissen.

Nummer 3 en 4

Op nummer 3 staat een heel wijs volk, de Duitsers. Meer dan 96% heeft middelbaar onderwijs genoten en de universiteit is er gratis voor zowel burgers als internationale studenten. Volgens veel lijsten zijn de kosten voor levensonderhoud in Duitsland ook veel lager vergeleken met buurlanden. Alleen in Tsjechië en Polen zou men minder betalen voor diensten en goederen. Verder is het daar makkelijker om aan een woning te komen. De top 5 voor Europa wordt verder vervolgd met Denemarken op nummer 4. Dit land wordt vaak door vrouwenorganisaties geprezen wegens de lage inkomensongelijkheid. Met een verschil tussen mannen en vrouwen van 7.8% voor een voltijdse baan. Vergeleken met bijvoorbeeld de Verenigde Staten bedraagt de kloof 17.9%. Ook op andere gebieden doet dit land het natuurlijk goed. Verder zijn Denen vaak gelukkig en heerst er een redelijk gebalanceerd leven.

Nummer 5 en 6

Ons land doet het met nummer 5 ook niet slecht, maar aangezien de focus op het buitenland ligt, vervolgen we met IJsland. Ze mogen wel het dunbevolktste land zijn van Europa, maar deze kleine bevolkingsgroep wordt wel heel oud. Dankzij goede levensstandaarden worden zij gemiddeld 82.7 jaar. Verder doet het land het ook goed op internationale veiligheidsindexen. De kosten voor levensonderhoud zijn ook hier aan de hogere kant. Er zijn meer Europese landen die het goed doen op de wereldranglijst van de Verenigde Naties. Een van hen is Ierland. Het land is veilig en heeft een gemiddeld geweldcijfer van 1.1 per 100.000 inwoners, volgens de meest recente lijsten. Hierdoor is Ierland een van de veiligste landen op de wereld. Verder heeft het land een goede economie waardoor de prijzen hier behoorlijk hoog zijn.

Nummer 7

Liechtenstein is een klein, Duitssprekend land. Ook in deze kleine staat zijn de levensomstandigheden gunstig. Hier heeft men bijvoorbeeld een gemiddeld inkomen per jaar van 63.000 euro. Verder is het, vanwege de zeer kleine oppervlakte van het land, erg moeilijk voor buitenlanders om er grond te kopen. Dit komt door de voorwaarden die er gesteld worden. Liechtenstein is hoe dan ook een prachtig land met hele goede levensstandaarden.

Nummer 8

Zweden is ook zo een welvarend land met goede levensstandaarden. De levensverwachting is 82.3 jaar en er is sociale zekerheid. Verder zou het land niet zo duur zijn als er vaak wordt beweerd. De prijsverschillen zijn in vergelijking met Nederland niet zo groot. Wel is het belangrijk te weten dat ondanks dat Zweden ook een lidstaat van de Europese Unie is, het land wel zijn eigen munteenheid heeft.
Publicatie datum 25.10.2018
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen